• MaNcs 30. évf. 31. sz. (2018. 08. 02.)
  Csányi Sándor háborúja és békéje a NER-rel

  Kavics a cipőben

  Simicska Lajos kivonulása után Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója maradt az egyetlen olyan komoly vagyonnal és önálló hatalommal rendelkező ember az országban, aki nem Orbánnak köszönheti azt, amije van, és független lehetne a NER-től. A kérdés csak az, meddig maradhat ez így.

  2018 / 31
 • Mi lesz a posztmodern építészet emlékeivel?

  Eltérített terek

  Miért akarja minden volt szocialista nagyváros beépíteni egykori felvonulási tereit? Erre a kérdésre is keresték a választ a berlini posztmodern építészet szocialista változatáról szóló konferencián.

 • Hőhullám az északi féltekén

  Tüzesebben süt le

  A világ leggazdagabb régióinak lakói saját izzadó bőrükön tapasztalhatják meg: mintha nem lenne minden rendben a globális klímával.

 • Egy sikeres üzletember néhány vállalkozása

  Szobatárs a Széllkapunál

  A pénzügyminiszter egykori kollégiumi szobatársának cége rendesen kiveszi részét a pénzügyminiszter által reklámozott II. kerületi beruházásból, de a minisztérium Várba költöztetésén is dolgozik. Uniós támogatásokból is jut neki.

 • Sajó László

  Kujjon Ferenc hajléktalan költő: Ballada az életvitelszerű közterületen tartózkodásról

  Bekerült az Alaptörvénybe a hajléktalanság betiltása, vagyis az, hogy ne legyen megengedett az életvitelszerű közterületen tartózkodás.

 • Sándor Judit

  Itt emberszabóság nyílik

  Génszerkesztés és reprodukció

  Genomszerkesztés és az emberi reprodukció címmel tette közzé jelentését július 17-én az angliai Nuffield Council on Bioethics (a szervezetről lásd keretes anyagunkat). Az ügy jelentőségét mutatja, hogy két éven belül már másodszor foglalkozott vele e neves testület.

 • Váradi Balázs

  Csak semmi politika!

  A szolidaritás koncentrikus körei

  „Dr. Seszták Miklós mindig is sokat tett Kisvárdáért. Nem csak városunkra, választókerületünkre, hanem az egész megyére, sőt az ország fejlődésére is kiemelten figyelt. Teljesen mindegy, hogy magánemberként, ügyvédként, képviselőként vagy miniszterként, de nagyon sokan számíthattak rá és nagyon sokan, sok mindent köszönhetnek neki.

 • „Óriási történelmi problémák”

  Robert Rozett, a Jad Vasem Könyvtárak igazgatója

  Izraeli látogatása alkalmával Orbán Viktor felkereste a jeruzsálemi Jad Vasemet, azon belül is a Holokauszt Történeti Múzeumot, ahol tárlatvezetésen vett részt. A Horthy Miklóst kivételes államférfinek nevező magyar miniszterelnöknek a Jad Vasem munkatársa, Robert Rozett számolt be a magyarországi holokauszt tényeiről.

 • Fideszre szabott nemzetgazdaság

  Kiemelkedő fontosságú zsebek

  A kormány rendelettel nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilváníthat egy beruházást, és a korábbi jogszabályok sokszori módosítgatásával Orbánék elérték, hogy a nemzeti mellett az ő érdekeik is érvényesülhessenek.

 • Internet

  „A fővárosi ellenállási góc teljes leradírozása a cél”

  Kaltenbach Jenő az önkormányzatiság felszámolásáról és Budapest lehetőségeiről

  A szabadság kis körei helyett a helyi hatalmasságok kis körei jöttek létre az önkormányzatisággal – vallja az egykori kisebbségi ombudsman, fővárosi képviselő, lovagkereszt-visszaadó nyugdíjas jogtudós, a Párbeszéd által elképzelt antikorrupciós ügyészség vezetőjének szánt Kaltenbach Jenő.

 • Lemez

  Debussy: Centenary discoveries

 • DVD

  Verdi: Giovanna d’Arco

 • Lemez

  Mary Halvorson: Code Girl

 • mi a kotta?

  A technikamilliomos

 • Koncert

  Mi vagyunk a rock

  Meglepően jóra sikeredett az idén a Sziget line-up az előző évek kínálatához képest. Rockzenei fronton jó pár izgalmas koncert vár ránk – kiválasztottuk azt a tízet, amelyeket szerintünk vétek lenne kihagyni.

 • Koncert

  Skandinávok és egyebek

  Az idei Sziget Fesztivál mezőnye jóval erősebb, mint amit az elmúlt években megszokhattunk – vonatkozik ez a „tánckompatibilis” popzenékre is. Erős a skandináv felhozatal, de nem csak rájuk kell figyelni.

 • Lemez

  Tökéletes arányok

  Borbély–Dresch Quartet: Körbe-körbe

  Ezzel a koncertlemezzel Borbély Mihály és Dresch Mihály alkalminak indult közös zenélése – 2002 óta lépnek fel együtt rendszeresen, de nem túl gyakran – elsőrendű projektté lépett elő.

 • Koncert

  Ugyanaz marad

  Judas Priest

  Az ókori filozófusok aligha gondolták, hogy Thészeusz paradoxonját (ugyanaz marad-e a görög hős hajója, ha minden elemét kicserélik?) kétezer évvel később a korosodó rockzenekarok fogják húsbavágóan aktuálissá tenni.

 • Könyv

  Eve Ainsworth: Sebek

 • Képregény

  Drága Kittym!

  Ari Folman–David Polonsky: Anne Frank naplója

  A washingtoni United States Holocaust Memorial Museum adatai szerint 1942 és 1944 között a német megszállók és holland kollaboránsaik 107 ezer Hollandiában élő zsidót deportáltak – főleg Auschwitzba és Sobiborba.

 • Könyv

  Hentesmunka

  John Williams: Butcher’s Crossing

  Az 1994-ben elhunyt John Williams 2015-ig teljesen ismeretlen volt Magyarországon. Ugyanez a mondat a név és az évszámok felcserélésével nem ritka madár a magyar kritikákban; elég sok hátraléka van a hazai könyvkiadásnak – különösen, ha az epika mellett esetleg a lírára és a drámára is kikacsintunk –, ám épp Williams esetében mégsem az itthoni viszonyokat kell okolnunk.

 • Színház

  Ványa bácsik, avagy Nyaralj ködben

 • rés a présen

  Az egótlanság művészete

  Makra Viktória színész

 • Színház

  Már a gyerekek is

  Carly Wijs: Mi és Ők

  Ártatlan címnek tűnhet, kissé talán semlegesnek is, nem ígér brutalitást. Ahogy azonban elkezdjük felfogni, hogy a 2004-es beszláni, sok áldozatot követelő iskolai tragédiáról szóló történetet nézzük színpadon, azon is elgondolkodhatunk, hogy a mi/ők szembenállás, megosztottság bár több lépésre van a terrorizmustól, de lényege szerint hasonló alapképletre épül.

 • tévéSmaci

  Kutyaszirt

 • Tévé

  Lesz egy szigetem

  Spektrum Home

  „Változtasd meg élted!” – ezt a mély értelmű üzenetet nemcsak Rilke Archaikus Apolló-torzója sugallja az emberfia számára, de éppen így minden valamirevaló életmódcsatorna is.

 • Kiállítás

  Üti, veri, rúgja

  Erwin Wurm: Egyperces munkák. A szobrászat mint program

  Ausztria leghíresebb kortárs művésze, Erwin Wurm leginkább könnyen befogadható, humoros szobrairól ismert. A róla szóló szövegekben szinte minden esetben találkozunk ezzel a felszínes megjegyzéssel: művei viccesek és mindenki számára könnyen érthetők.

 • Tévétorrent

  Stonewall kövei

  Ryan Murphy: Pose

  A gyűlölet nem vész el, csak átalakul. Könnyű erről elfeledkezni, amikor már Budapesten is tömegrendezvénnyé nőtt a Pride, mamutcégek saját kamionokkal hirdetik, hogy sokszínűek és befogadók (miközben a vállalati kultúrá­ban – a földrajzi fekvés függvényében – virágoznak a burkoltabb-egyenesebb homo-, transz- és egyéb fóbiák), tőlünk nyugatabbra pedig a politikusok is visszatérő vendégei a parádéknak.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...