• MaNcs 30. évf. 33. sz. (2018. 08. 16.)
  Radnóti Sándor

  Réz Pál és a „kultúrharc”

  Kányádi Sándor egyszer elmesélte a Holmi szerkesztőségében (ami Réz Pál lakása volt), hogy Csurka Istvánnal beszélgetve hirtelen rossz sejtelme támadt, és megkérdezte: – Mondd, Pista, szerinted hány román él Erdélyben? – Nem tudom – hangzott a válasz –, talán egymillió?

  2018 / 33
 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Hitelboom, fékekkel

  Sokéves pangás után feléledni látszik a lakossági hitelpiac, bár még csak a lakáshitelek iránt nőtt a kereslet. Van persze honnan feljönni, hiszen a 2008-as válság és különösen a svájci frank megerősödése nyomán tömegesen bedőlő devizahitelek kudarca igencsak elvette a magyarok kedvét attól, hogy hitellel hosszabbítsák meg szimbolikus takarójukat.

 • Kincses Gyula

  Vérzése tanú

  Mit hoz az Orbán-kormány újabb négy éve az egészségügyben?

  Bár (még mindig?) nincs új, a kormány(fő) által elfogadott egészségügyi program, néhány részlet már tisztul. Az elemzéshez az új emberminiszter, Kásler Miklós körüli történéseket, a Magyar Nemzeti Bank 180 felzárkóztatási pontját, a 2019-es költségvetés tervezetét, valamint Domokos Lászlónak, az Állami Számvevőszék elnökének a mondásait használom.

 • A szerk.

  Megtörve

  A múlt héten visszatért közéletünk porondjára Vona Gábor, és bizonyságát adta annak, hogy transzformációja egyáltalán nem ért véget április 8-ával, amennyiben olyanokat mondott, ami becsületére válna bármelyik „balliberális” „megmondó embernek”, illetve hát annak a fantomnak, akit a jobboldali heccelők „balliberálisnak”, továbbá „megmondó embernek” szeretnek maguk és mások elé képzelni.

 • A szerk.

  Az új ellenség

  Rendeleti úton készül megszüntetni a kormány a társadalmi nemek tanulmánya mesterszakot, népnyelvi nevén gender szakot. Az eljárásrend az unalomig ismert NER-stílust követi: az egyetemeket augusztus közepén, egynapos véleményezési határidőt hagyva értesítik, a tervezett intézkedést nem indokolják.

 • A szerk.

  Elzúgtak

  Maholnap, ha körülnézünk a Vértanúk terén, azt látjuk majd, hogy a szobor, a szobor NIncs sehol. Hétfő óta kormányrendelet is garantálja, amit jó ideje tud mindenki: Nagy Imre szobra röpül a Parlament közeléből.

 • Interjú

  „Elhozzák Varsóba Budapestet”

  Adam Bodnar jogász, a lengyel állampolgári jogok szószólója az igazságszolgáltatás körüli küzdelmekről

  Adam Bodnar jogász, a lengyel állampolgári jogok szószólója az igazságszolgáltatás körüli küzdelmekről.

 • Le kell-e állítani a paksi atomerőművet a hőség miatt?

  Nem lesz könnyebb

  Az elmúlt hetekben több atomerőmű reaktorát is le kellett állítani Európában az emelkedő vízhőmérséklet miatt. Itthon nem merült fel a leállás lehetősége, de az időjárási változásokkal a jövőben számolnia kell az atomerőmű üzemeltetőinek.

 • Kudarcos nagyprojektek

  Pedig még annyi jó ötletük lenne

  A Fidesz-kormányok már az első ciklus, 1998 óta szívesen vágnak bele kétes megtérülésű, rosszul átgondolt gigaberuházásokba. A sokmilliárdos kudarcok tanulságosak is lehetnének, de Orbánék ezeket ritkán vonják le.

 • A lisztériafertőzött fagyasztott zöldségek nyomában

  Meghaltak, mégsem hibázott senki

  Két és fél év alatt 9 ember halt meg egy bajai üzemben gyártott mirelit zöldségek fogyasztása miatt. A fertőzés eredetét kalandos úton sikerült visszavezetni Magyarországra, az iparági következmények máig tisztázatlanok.

 • „Beavatkozásra érett a helyzet”

  Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász az ÁSZ-elnök interjújáról és a kórházak állapotáról

  Szemléletváltás kell az egészségügyben, de nem úgy, ahogy az ÁSZ elnöke gondolja, véli Sinkó Eszter. Kancellárokra, a gazdasági önállóság korlátozására nincs szükség, szerkezetváltásra, átvilágításra és pluszforrásra viszont igen.

 • tévésmaci

  Papagájlázadás

 • Film

  A védelmező 2.

  Denzel Wa­shington az Orient expresszen utazik, fején kufi, kezében könyv; a jelentős színész a jelentős író, Ta-Nehisi Coates memoárját, a 2015-ös Between the World and Me-t olvasgatja.

 • Film

  A kíméletlen

  Létezik egy horror alműfaj, melyet jobb híján „a civilizált ember rémálmaként” lehetne definiálni. Idesorolhatók a kannibálhorrorok (Green Inferno, Cannibal Holocaust, Csontok és skalpok) vagy a hillbilly-horrorok (Sziklák szeme, Gyilkos túra).

 • Film

  Az én hősöm

  A napóleoni hadjáratokból dezertőrként, elzüllötten visszatérő egykori huszárkapitány él a lehetőséggel, melyet távollétében a már el is feledett jegyesének nővére akaratlanul teremtett: a gyáva és csapodár katonaszökevény helyett leveleket írogatva a vágyakozásban megbetegedő menyasszonynak

 • Film

  Foggal, örömmel

  Jon Turteltaub: Meg – Az őscápa

  Gigászoknak kell itt összecsapniuk.

 • Tévé

  Sorozatvető

  Epic Drama

 • rés a présen

  „Hogy segíthessünk valahogy”

  Feuer Yvette színész, társulatvezető

  Feuer Yvette színész, társulatvezető.

 • Az én Szigetem

  Valódi kerítő

  A fenntarthatóság üzenete állt az idén a szigetes bulik margóján, ennek jegyében főleg a repohár bevezetését kellett megemésztenünk. Egyéb forradalmi újítások nem voltak, hacsak azt nem tekintjük annak, hogy a lányok nem hatalmas virágkoszorúkat viseltek, hanem csillámokat az arcukon.

 • Könyv

  Mészöly Ágnes: Rókabérc, haláltúra

  Kézenfekvő klisé egy közösség tagjait egy osztálytalálkozó alkalmával krimibe oltott gyilkossággal próbára tenni. Mérsékelten izgalmas, ha mindezt a szerző vállaltan Agatha Christie nyomdokait követve teszi

 • Könyv

  Hidegvérű homunculusok

  Noam Chomsky: Miféle teremtmények vagyunk?

 • Könyv

  Minden oroszok korlátai

  Sz. Bíró Zoltán: Az elmaradt alkotmányozás. Oroszország a XIX. század második felében

  Megreformálható volt-e a cárok Oroszországa?

 • Interjú

  „’68-ban eltiportunk egy forradalmat”

  Horváth Viktor író

  Kényelmesebb hallgatni az 1968-as magyar részvételről a csehszlovákiai bevonulásban – Horváth Viktor Tankom című regénye azonban megtörte a csendet. Az íróval a csehszlovákiai bevonulás 50. évfordulóján a regény keletkezéstörténetén túl arról is beszélgettünk, vajon mi teremtettük-e magunknak Orbán Viktort.

 • Tánc

  M STUDIO: Lift – Boys will be boys

  A Fehér Ferenc táncművész-koreográfus rendezte előadást az idei Thealter fesztiválon láthatta a magyar közönség. Fehér itthon a kortárs tánc Kaspar Hausereként híresült el elsöprő ritmusú előadásainak sajátosan nyers mozgásnyelve miatt.

 • Színház

  Szócsövek csatája

  Lucas Hnath: Nóra II. rész

 • Mi öli a méheket Magyarországon?

  Kongó kaptárak

  Nyárra lett igazán téma az utóbbi hónapok tömeges méhpusztulása. Felelős még nincs, de a méhek továbbra sincsenek biztonságban.

 • Milyen állapotban vannak a magyarországi természetes vizek?

  Mérések a zavarosban

  Strandolási szempontból többnyire kiváló állapotban vannak a hazai természetes vizek, ez azonban nem mondható el a magyar tavak és folyók ökológiai állapotáról. Az Európai Unió értékelése alapján a hazai vízminőség pocsék, a szakemberek szerint azonban az EU szempontjai túl szigorúak.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...