• MaNcs 30. évf. 4. sz. (2018. 01. 25.)
  Interjú

  „A matematika még nem fideszes”

  Hadházy Ákos (LMP) a Simicska Lajossal történt találkozásairól és a közelgő választások tétjéről

  Az LMP társelnöke állítja: ha most nem fékezik meg a Fideszt, 2022-ben a pártoknak már nem lesz lehetőségük erre. Hadházy Ákos szerint pártja bizonyos helyzetekben hajlandó lehet a választási együttműködésre, és a politikus beszélt arról is, hogy mit lép, ha a közelgő választásokon elsöprő többséget szereznek Orbánék.

  2018 / 4
 • A nagy ígéret - Matolcsyék Balatonakarattyán

  Milliárdos fejlesztésekkel kecsegtette Balatonakarattyát a 2010-es évek elején Matolcsy György és felesége, ha cserébe a lakosok úgy döntenek, hogy Akarattya váljon le Balatonkeneséről. A település önálló lett, a polgármester pedig Matolcsy Gyöngyi, a fejlesztések viszont elmaradtak.

 • Bárány Tibor

  Az elpimpósodásról

  Válasz Tamás Gáspár Miklósnak

  Tamás Gáspár Miklós terjedelmes cikkben (Magyar Narancs, 2018. január 11.) vizsgálja, milyen változásokra kell felkészülnünk a kormányzás gyakorlatában a Fidesz esetleges győzelme után, s mellékesen (művelt honpolgároknak: per tangentem) kifejti nézeteit a magyar kultúráról is.

 • Magyar Bálint – Madlovics Bálint

  Nyelvből valóság, valóságból nyelv

  A maffiaállam percepciója

  Amikor a médiában a kormány korrupciós ügyei kerülnek terítékre, az egyik leggyakoribb elemzői kommentár szerint ilyenekkel nem lehet ártani a Fidesznek, mert az emberek már „beárazták a korrupciót”.

 • A szerk.

  Te már magyar vagy!

  Janan Migwais nevével nem most találkozunk először, ő volt az, akit anno a bőrszíne miatt nem engedtek be a Morrison’s 2 nevű szórakozóhelyre – volt annak már vagy öt éve is, ki emlékszik rá. Ő akkor – tegyük hozzá: annak rendje és módja szerint – az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, minek nyomán a csehó közleményben kényszerült magyarázkodni.

 • A szerk.

  Nyelvhasználat

  A STOP SOROS néven beharangozott törvényjavaslat-csomag szövegében van egy rakás abszurditás és egy csomó értelmetlennek tűnő dolog.

 • Interjú

  „A Merkel-éra lecsengése következik”

  Wolfgang Merkel politológus

  A szociáldemokraták pártgyűlése áldását adta a nagykoalícióra, de még két-három hónapig biztosan csak ügyvivő kormánya lesz Németországnak. A neves német politológust arról kérdeztük, hol tartanak a koalíciós tárgyalások, van-e még politikai jövője Angela Merkelnek, és miért jár Orbán annyit a németekhez.

 • Film

  Három óriásplakát Ebbing határában

 • Film

  Parázs a szívnek

 • Film

  Floridai álom

 • Film

  Üdvözlet a 20. századból

  Szász János: A hentes, a kurva és a félszemű

  1925 januárjában Léderer Gusztáv csendőr főhadnagy lelőtte, majd felesége segítségével feldarabolta Kodelka Ferenc hentesmestert. A brutális gyilkosság abban az évben a bulvársajtó legnagyobb szenzációja volt, a bírósági tárgyalást Krúdy Gyula is megörökítette; az esetet a mai napig a leghírhedtebb magyar bűncselekmények között emlegetik.

 • Interjú

  „Nincsenek démonaim”

  Szász János rendező

  Új filmje, A hentes, a kurva és a félszemű megjelenésünk napján kerül a mozikba. Ennek kapcsán beszélgettünk színészekről, producerekről és démonokról.

 • Színház

  Kóda

 • Színház

  Optikai színház

  Kafka: Átváltozás

  Ritkán érzem igazán szükségesnek azt, hogy a néző több segítséget kapjon a befogadáshoz. Ahogy azt is, hogy egy-egy előadás igazán nagy szellemi bravúr volna, mélyebb megfejtésre váró mű.

 • Könyv

  Lizanka

 • Könyv

  Utóhatás

  Margaret Atwood: Alias Grace

  Kézenfekvőnek tűnik Atwood 1996-ban, ám magyar nyelven csak most megjelent regényét az 1985-ös A szolgálólány meséje felől megközelíteni, hiszen mindkét műből nemrég készült tévésorozat, és mindkettő az Atwood-recepció legalapvetőbb hivatkozási pontja.

 • Interjú

  Az ismeretlen dicsérete

  Földényi F. László esszéíró

  Örök és aktuális kérdések termékeny feszültségében dolgozik, különleges képeket, szövegeket, látványokat fűz össze. A melankólia számára lengőajtó az ismeretlenbe, egy olyan szellemi dimenzióba, mely azokban a kultúrákban is jelen van, amelyek nem tudnak róla beszélni.

 • Poeta.doc

  Szájhagyomány

  Koronként változott, hogy mit tekintettek művészetnek. Lehet-e költészet a slam vagy sem? Vagy ma makáma, holnap verspróza? Vagy csak a vers póza?

 • tévéSmaci

  Kacsaút

 • Rádió

  Budapest-Atlantisz

  Fővárosi múltidézés a Klubrádióban

  Az Anno Budapest egyszer már (pontosabban többször is) ki lett találva, és nem is akárhogy: több etapban, hosszú évekig ment, és idővel valóságos kultstátust vívott ki magának a Klubrádióban Pálinkás Szűts Róbert Addig jó, míg Kádár él című múltidéző betelefonálós műsora.

 • A hajdúhadházi slammerek megmutatják

  „A kirekesztés ellen szól”

  Fiatalok, hátrányos helyzetűek és slammelnek, hogy megmutassák más hátrányos helyzetű kortársaiknak: nem kell félni, nem kell elfogadni a megkülönböztetést. Debrecenben jártunk, a Hajdúhadházi Fiatalok csoport tagjaival beszélgettünk.

 • Szépészeti beavatkozások Magyarországon

  Szabad-e belevágni?

  Megváltoztak a globális plasztikai sebészeti trendek; a korábbi fül- és orrműtétek helyett immár jó ideje a mellnagyobbítás a sláger, de persze a férfiak igényeit sem hagyja figyelmen kívül a piac. Úgy tűnik, nincs ez másképp a hazai viszonyok közt sem.

 • 1968: a reform kezdete és vége

  Gázról a fékre

  Merész gazdasági reformba kezdett 50 éve a magyar pártvezetés. A folyamat azonban hamar elakadt – ebben hazai és külföldi tényezők is közrejátszottak.

 • Pápai zsidó kiállítás: folytatás helyett per

  Volt is, meg nem is

  Bár a 2012-ben megnyitott Elfeledett szomszédaink című kiállítás, amely a II. világháborúban elhurcolt pápai zsidó lakosság életét mutatta be, nemcsak hazánkban volt sikeres, a tárlat anyaga bedobozolva hever valahol az önkormányzatnál.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...