A szerk.

Kastriot Rexhepi meggondolta magát, a háború elmarad (egyelőre)

A szerk.

Minden ellenkező híresztelés dacára – melyek kolportálásában éppenséggel lapunk sem teljesen ártatlan, de most kimagyarázzuk – a Zoran Zaev vezette macedón kormány nem bukott meg, legalábbis keddi lapzártánkkor még hivatalban volt.

Ezzel összefüggésben a Balkán lángba borulása (melyhez a parazsat erősen szítja az Orbán-kormány is – de ez most mellékszál) egyelőre elmarad, és Nikola Gruevszki sem tér vissza egyhamar budapesti száműzetéséből szkopjei trónjára.

A macedóniai helyhatósági választásokon – amint azt múlt számunkban pompás cikkben részleteztük – a kormányzó SDSM, vagyis a szocdemek csúnyán leszerepeltek. Ez rossz hír, lévén feltétlen hívei az ország európai integrációjának és a nacionalista feszültségek csillapításának; platformjuk demokráciapárti és korrupcióellenes. Hogy a bajt tetézze, Zoran Zaev, a szélesebb balkáni térség kevés progresszív, demokratikus politikusainak egyike, a két forduló közt kilátásba helyezte lemondását is, ha a szocdemek elvesztik Szkopjét. Mit ád isten, elvesztették. S bár Zaev lemondása nem szükségszerűen jelentette volna a kormány bukását is, az ellenzék vérszemet kapott, és a múlt csütörtökre bizalmatlansági indítvány beterjesztését irányozta elő. Még azt kell tudnunk, hogy a szocdemek e drámai fejlemények kezdetéig három albán párttal kormányoztak koalícióban, mely szövetség a 120 fős parlamentben összesen 62 képviselőt tudott soraiban; köztük tehát az albán etnikai pártok küldötteit is. De ülnek albánok – csekély számban – az ellenzék soraiban, a VMRO pajtásaiként is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk