1940-ben lerombolt hidat építenek újjá a román határon

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 1.

Belpol

Magyarcsanád és Csanád, Kübekháza és Óbéba között átkelőhelyet nyitnak.

Temesváron jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy két új határátkelőhelyet nyitnak a magyar-román határon, az egyiket Magyarcsanád és Csanád, a másikat Kübekháza és Óbéba között – írja a Szegeder.

Szijjártó Péter a román külügyminiszterrel, Sorin Grindeanuval folytatott tárgyalása után beszélt erről a közös tervről.

Ezekkel együtt már tizennégyre nő a román-magyar határon az átkelők száma. Csongrád-Csanád megyében Nagylaknál közúti és autópálya-átkelőhely működik, Kiszombor és Csanád között közúti. A két újabb átkelő is ebben a megyében létesül. A határ két oldalán lévő települések már a kilencvenes évek óta várják az egykori kapcsolatok helyreállítását. Kübekházánál évente rendeznek ideiglenes határnyitással járó hármashatár-találkozókat, és ilyen rendezvény Magyarcsanádnál is volt már. Ott a Maros határfolyó, a trianoni döntés előtt Magyarcsanádnál egy közúti és egy vasúti híd is állt, ezeknek a pillérei maradtak meg. A folyó romániai oldalán található Csanád, vagy Nagycsanád.  

A két külügyminiszter megállapodása szerint az 1940-ben felrobbantott pályájú hidat állítják helyre és használják majd határátkelőhelyként. 

Határidőről nem volt szó, viszont Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy két autópálya-összeköttetésen is folyik a munka, az egyiket 2025-re, a másikat 2030-ra adják át, és azokkal már tizenhat lesz az átkelők száma – ezek szerint a két Csongrád-Csanád megyei még azok előtt fog megnyílni. Emellett még létezik tíz olyan útkapcsolat a két ország között, ahol hetente egy napon lehet átkelni, de ez változik, mihelyt Románia csatlakozhat a schengeni övezethez.

Címlapképünkön az egyik magyarcsanádi híd pillérei között komppal kelnek át a helybeliek 2010-ben, az ideiglenes határnyitásnál. Fotó: Rosta Tibor, MTI

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.