36 milliárd osztalékot vehet ki a MOL-ból és a Richterből a Fidesz tehetséggondozója

  • narancs.hu
  • 2023. április 25.

Belpol

A két nagyvállalatnál összesen közel 91 milliárd forint lehet az osztalék, amit vagyonkezelő alapítványok vehetnek fel.

90,8 milliárd forint osztalékot vehetnek fel a MOL és a Richter nyeresége után a vagyonkezelő alapítványok az állam helyett,

miután az Orbán-kormány korábban átadta nekik az állami kézben lévő részvénycsomagját– írja a 24.hu.

A tavalyi év a MOL-nak az üzemanyagárstop és az extraprofitadó ellenére 628 milliárd forintos profitot hozott, a társaság igazgatósága pedig ezután 287 milliárd forint kifizetését javasolta a cég közgyűlésének. Amennyiben elfogadják, akkor egy MOL-részvény után mintegy 350 forintot fizethetnek ki, a Richternél pedig 390 forint juthat egy részvény után. A lap szerint ugyanakkor a Richternél még vitás az osztalék mértékének kérdése.

A 90,8 milliárd forintnak ígérkező összeget a következő felosztásban vehetik fel az állam helyett a kedvezményezett alapítványok:

  • a Kárpát-medencei tehetséggondozást végző, fideszes elitképzőként elhíresült Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) 36 milliárd,
  • a Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány (MUC) 36 milliárd,
  • a Mol–Új Európa Alapítvány 15 milliárd,
  • a Semmelweis Egyetemet fenntartó Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány pedig 3,8 milliárd forintnyi osztalékot vehet fel.

Az MCC kuratóriumi elnöke Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, a MUC első embere Hernádi Zsolt MOL-vezér. Mindkét alapítvány 28,7–28,7 milliárd forintot kaphat az olajcégtől, a gyógyszercégből pedig 7,3–7,3 milliárd forint osztalékra tehetnek szert.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk