7 milliárd forinttal drágult a választás

  • narancs.hu
  • 2022. február 2.

Belpol

Egy keddi határozatban meg is emelték az erre szánt költségeket. 

A kormány 28 milliárd forint feletti összeget oszt szét a költségvetés központi tartalékából egy kedd este közzétett határozattal. Mint a Portfolio.hu írja, a a döntés értelmében 7 milliárddal több forintot költenek majd a választásokra. 

A 2022-es költségvetésben a kormány eredetileg 11,885 milliárd forinttal számolt a "2022. évi országgyűlési képviselőválasztás előkészítése" céljából. Időközben viszont kiderült, hogy ugyanezen a napon lesz a népszavazás is, ezért a kormány a keddi költségvetési átcsoportosítások keretében 7,195 milliárd forinttal növelte meg a választások előkészítési költségét. 

Ezzel összesen 19,08 milliárd forintba kerül az április 3-i választások lebonyolítása e két tétel együttese szerint.

A lap megjegyzi, már a 11,885 milliárd forint is több volt, mint a 2018-as kiadás, erről a Nemzeti Választási Iroda (NVI) korábban azt nyilatkozta, hogy a szolgáltatások drágulása (nyomdatechnika, informatikai üzemeltetés) indokolja az emelést. Az NVI emellett nemrég emellett azzal is érvelt, hogy a rendezési költség így még mindig kevesebb, mintha 15,2 milliárdért parlamenti választást és másik 12,7 milliárdért külön népszavazást tartanának – együtt rendezve utóbbi csak 5,5 milliárddal dobja meg a büdzsét.

A keddi közlönyben megjelent határozat az NVI mellett a Külügyminisztériumnak is komolyabb összeget ad, 11 milliárd forintot a Külképviseletek beruházási kiadásaira.

Emellett a nagyobb átcsoportosítások között szerepel a Miniszterelnökségnek juttatott 4,8 milliárd forint "nonprofit, társadalmi, civil szervezetek és köztestületek támogatása" céljából. Valamint az Országos Mentőszolgálat is kapott beruházási kiadásokra 1,3 milliárd forintot.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezedigitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk