Ezt megúszták: Orbán Viktor kijelentette, hogy nem kíván beavatkozni a német belpolitikába

  • narancs.hu
  • 2018. január 5.

Belpol

De azért továbbra is tekintsék "Bajorország végvári kapitányának".

Orbán Viktor Németországban a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselői tanácskozásának második napján,  Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel, a CSU vezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatót.

Orbán arról beszélt a seeoni kolostorban tartott találkozón, hogy szerinte az európai embereknek világos akarata van: "Egyértelmű a népakarat", azaz az emberek nem akarnak terrorveszélyben élni, hanem közbiztonság és határvédelem kell, és az, „hogy a határokat megvédjék, és hogy vigyék ki a schengeni övezetből azokat, akiknek nincs okuk arra, hogy itt legyenek. Vigyék vissza őket oda, ahol újrakezdhetik az életüket” – idézi az MTI.

Orbán "demokráciaproblémának" nevezte a migránskérdést Európában. Azt is közölte, hogy a megbeszélésen elmondta, hogy Európában sok helyütt a vezetők nem azt tették, amit a nép akart és megjegyezte: "a demokráciában ilyenkor mindig zavar keletkezik", és ezt az ellentmondást valahogy fel kell oldani.

Kijelentette azt is, hogy: "Továbbra is tekintsenek engem Bajorország végvári kapitányának. Bajorország déli határa a szerb-magyar határnál van, és amikor mi azt a határt védjük, akkor azzal védjük Bajorországot is."

Orbán szólt arról is, hogy "a bajorokat és a magyarokat hosszú és mély kapcsolat köti össze; olyan hosszú, hogy az első magyar keresztény király családjától a győri Audi-gyárig húzódik", majd hozzátette: "Én Bajorországban soha nem tapasztaltam rosszindulatot a magyarokkal, Magyarországgal vagy a magyar kormánnyal szemben, mindig őszinte, nyílt és korrekt beszélgetésekben volt részem, ma is ez történt". Végül elmondta azt is, hogy a német vitákat a német embereknek kell lefolytatniuk,  a német döntéseket pedig a német politikusoknak meghozniuk. Orbán a vitához sok sikert kívánt, és szerényen azt is kijelentette: „Nem kívánok tiszteletlenül viselkedni és beavatkozni a német belpolitikába.”

Figyelmébe ajánljuk