Külföldi megfigyelőket hívna az országba a Momentum, jó okuk van rá

  • narancs.hu
  • 2017. december 9.

Belpol

Valamiért nem bíznak az állami szervekben.

Nyílt levélben fordult a Momentum az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez (EBESZ), kérve a 2018-as országgyűlési választások tisztaságának teljes körű ellenőrzését. Az EBESZ már 2014-ben is javasolta egy korlátozott választási megfigyelő csapat Magyarországra küldését.

A Momentum kezdeményezését azzal indokolta, hogy a közelmúlt eseményei megmutatták, „nem lehet bízni a magyar szervek függetlenségében, különösképp a volt fideszes képviselő által vezetett Állami Számvevőszékében”.

Mivel az EBESZ nem foglalkozik a pártfinanszírozás ellenőrzésével, a Momentum az ÁSZ működésének felülvizsgálatára is javaslatokat tett. A párt tippet is ad: az ÁSZ vezető személyével, Domokos Lászlóval kezdenék a sort, de a Momentum szerint a szervezet működését sem ártana alaposabban megvizsgálni.

„A számvevőszéki ellenőrzés nem degradálható puszta formalitássá, sem olyan eszközzé, amelyet a mindenkori kormánypártok ostorként használhatnak az ellenzék ellehetetlenítésére” – áll a kezdeményezésben, amivel a Momentum megkereste a magyarországi ellenzéki pártokat is.

Neked ajánljuk