A bevándorlási különadó miatt függeszti fel a CEU a menekülteknek szóló oktatási programjait

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 28., 16:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Már meg is van az első áldozat.

"A CEU arra kényszerült, hogy augusztus 24-ével, azonnali hatállyal felfüggessze a regisztrált menekülteknek és menedékjogot kérőknek meghirdetett OLIve oktatási programjait,  valamint a közép- és dél-európai migrációs politika kutatására meghirdetett, EU által finanszírozott Marie Curie ösztöndíját" - szól a CEU kedden kiadott közleménye, majd hozzáteszik a gyors magyarázatot is. - "A CEU a bevándorlási különadóról szóló, augusztus 24-én életbe lépett magyar jogszabályi rendelkezések miatt kényszerült erre a lépésre. A CEU adótanácsadói szerint lehetséges, hogy a törvény értelmében az egyetemnek 25 százalékos különadót kellene fizetnie a programok után. Amíg a törvényi és adózási feltételek nem tisztázódnak, a CEU felfüggeszti a programokat."

Ennek már meg is van az első áldozata: Ananya Azad, egy bangladeshi blogger, akit a hazájában halállal fenyegettek, ezért Németországba menekült, majd Hamburgban telepedett le. Idén szeptember 1-től a CEU-n tanult volna, hogy befejezhesse félbeszakadt újságírói tanulmányait. A történetét a hvg.hu írta meg, aszerint a férfi 54 diákkal együtt ösztöndíjat kapott a CEU-ra és ősszel kezdte volna meg az Európai Unió által társfinanszírozott tanulmányait.

false

Az "Open Learning Initiative – University Preparatory Program" egy egyéves képzés, ahová csak elismert menekülteket vesznek fel. Ananya Azad 2015 óta él Németországban, eddig a Politikai Üldözöttek Hamburgi Alapítványa támogatta. A szeptemberben kezdődő tanulmányai miatt azonban felmondta a munkahelyét és az albérletét, tervei szerint ugyanis 2019 júniusáig Budapesten élt volna. Ez azonban most meghiúsult.

"Szeretnénk tájékoztatni, hogy a programunkat nem tudjuk elindítani 2018 szeptemberében, ez sajnos azt jelenti, hogy az ösztöndíjat is törölték" - így tájékoztatta az egyetem a férfit, írja a lap.

Az "OLIve UP" program nemcsak segít elfogadtatni a korábbi tanulmányokat, hanem vállalja, hogy felzárkóztatja a menekülteket angol nyelvből és felkészíti őket, hogy az egy év után bárhol Európában mesterszakon tanulhassanak.

Vagyis "utat nyit a legtehetségesebb menekültek számára az európai egyetemek világába."

A teljes történetet itt olvashatják.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 28., 16:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  Kovacs
  2018. augusztus 28., kedd 18:08
  Minden egyetemnek vannak szabadon választott sötét korszakai. Miért legyen a CEU kivétel. Természetesesen "csak"adóügyi szempontból. Magister dixit...így volt ez a középkorban is.
 2. 2
  yoyo
  2018. augusztus 28., kedd 18:22
  Sajnos a CEU a lavírozással - az intézmény egy hatalmas alkotás, óriási befektetés, elképesztő szellemi érték, érthető - próbál felszínen maradni, de ezzel az ügyes manőverezéssel csak elodázza a Magyarországról történő kikergetését. Ha a lex CEU-t, majd a Stop Soros-t ilyen-olyan megalkuvásokkal sikerül is túlélni, jól látható, ezek nem gyatra kísérletezgetések a hatalom részéről, hanem a politika vezérfonala, a CEU, a Soros-egyetem az ellenség fészke, folyamatos támadásával lehet az ellenség hídfőállását ostromolni, és így nagynak és erősnek mutatkozni. Ez a harc Orbán részéről nem fog leállni, hiába a kisebb-nagyobb engedmények a javára.

  És azzal, ha majd elhagyja Budapestet és Bécsben vagy Berlinben működik tovább, azt a küldetést fogja feláldozni, amire eredetileg létesült: a közép-európai demokratizálódás elősegítését.

  Persze egyre inkább úgy tűnik, annak leáldozott, felemelő kísérlet volt, de kudarcot vallott.
 3. 3
  rworse
  2018. augusztus 28., kedd 21:15
  Kicsit több karakánságot vártam volna a CEU-tól - persze, én csak kibic vagyok.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra