A Fidesz kormányra kerülése óta brutálisan mélyült a szegénység

  • narancs.hu
  • 2021. július 8.

Belpol

Kijöttek a friss számok, amelyekben még a jelenlegi válság hatásai nincsenek benne.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) július elején közzétette a legfrissebb, relatív szegénységi résre vonatkozó adatait., és a számokból jól látszik, hogy 2010 óta, vagyis a Fidesz kormányra kerülésétől nézve rohamosan mélyült a szegénység hazánkban - hívta fel a figyelmet az MSZP.

Míg 2010-ben 18,2 százalék volt a mélyszegénységi mutató, addig ez a szám 2019-re 36,3 százalékra nőtt. A legrosszabb helyzetben a szegények között a 65 év feletti nők vannak, ott ez a szám 40 százalékra nőtt. Ha 2018-hoz viszonyítjuk, akkor brutális emelkedést láthatunk, hiszen ennél a korcsoportnál egy évvel korábban még csak 9,7 százalék volt a szegénységi rés.

Mivel a legfrissebb adatok csak 2019-ről szólnak, egyelőre nem tudni, hogy milyen hatásai vannak a koronavírus okozta gazdasági válságnak a legszegényebbekre, de valószínűleg nem lesznek túl bíztatóak a további mérések sem.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?