A fideszesek többsége szerint nem elfogadható, hogy kormánykritikus embereket figyelnek meg

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 11.

Belpol

A magyar lakosság fele biztos abban, hogy a lehallgatásoknak politikai okai vannak. 

A magyar lakosság 75 százaléka hallott arról, hogy egy izraeli kémprogram segítségével kormánykritikus újságírókat, közéleti szereplőket és üzletembereket figyeltek meg hazánkban, viszont a Fidesz-KDNP támogatói között akadnak bőven olyanok, akik nem értesültek a megfigyelési botrányról – derült ki a Publicus Intézet Népszava számára készített felméréséből. 

A kormánypárti szavazók 68 százaléka hallott az ügyről. Az ellenzéki pártok hívei közül gyakorlatilag szinte mindenkihez eljutott a hír; kimagasló a DK-sok értesültsége, náluk 94 százalékos arányt mért az intézet, a jobbikosok a legtájékozatlanabbak, de még náluk is nagy arányban (74 százalék) hallottak a kémszoftverről. 

A 18-29 éves korosztály alig 59 százaléka tudja, mi az a Pegasus, viszont az időseknél 90 százalékos ez az arány. A magyar lakosság csaknem fele biztos abban, hogy politikai okokból figyelnek meg kormánykritikus embereket Magyarországon. A fideszesek 71 százaléka szerint semmiképp nem elfogadható, hogy kormánykritikus személyeket figyeljenek meg, viszont csupán 7 százalékuk véli úgy, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek le kell mondania, ha kiderül, hogy köze van a kormánynak a megfigyeléshez.

Nem ilyen megengedők a miniszterekkel: 45 százalékuk véli úgy, hogy mennie kell annak, aki alá tartozik az adatok gyűjtő szerv. 

A DK-sok 96 százaléka biztos benne, hogy a kormány kezdeményezte a megfigyeléseket, a Jobbik szimpatizánsainak 67 százaléka is ezen a véleményen van, és ezzel ők a „legjóhiszeműbbek”. A megkérdezettek elsörprő többsége, 83 százaléka tartaná helyesnek, ha szigorúan szabályoznák a lehallgatás feltételeit, és úgy vélik, jobb lenne, ha nem egy ember – Varga Judit igazságügyi miniszter – döntésén múlna, amivel a fideszesek sem tudnak azonosulni: csak 17 százalékuk tartja ezt elfogadhatónak. 

A megfigyelési botrányról írt összes cikkünket itt elolvashatja!

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.