A fideszesek többsége szerint nem elfogadható, hogy kormánykritikus embereket figyelnek meg

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 11.

Belpol

A magyar lakosság fele biztos abban, hogy a lehallgatásoknak politikai okai vannak. 

A magyar lakosság 75 százaléka hallott arról, hogy egy izraeli kémprogram segítségével kormánykritikus újságírókat, közéleti szereplőket és üzletembereket figyeltek meg hazánkban, viszont a Fidesz-KDNP támogatói között akadnak bőven olyanok, akik nem értesültek a megfigyelési botrányról – derült ki a Publicus Intézet Népszava számára készített felméréséből. 

A kormánypárti szavazók 68 százaléka hallott az ügyről. Az ellenzéki pártok hívei közül gyakorlatilag szinte mindenkihez eljutott a hír; kimagasló a DK-sok értesültsége, náluk 94 százalékos arányt mért az intézet, a jobbikosok a legtájékozatlanabbak, de még náluk is nagy arányban (74 százalék) hallottak a kémszoftverről. 

A 18-29 éves korosztály alig 59 százaléka tudja, mi az a Pegasus, viszont az időseknél 90 százalékos ez az arány. A magyar lakosság csaknem fele biztos abban, hogy politikai okokból figyelnek meg kormánykritikus embereket Magyarországon. A fideszesek 71 százaléka szerint semmiképp nem elfogadható, hogy kormánykritikus személyeket figyeljenek meg, viszont csupán 7 százalékuk véli úgy, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek le kell mondania, ha kiderül, hogy köze van a kormánynak a megfigyeléshez.

Nem ilyen megengedők a miniszterekkel: 45 százalékuk véli úgy, hogy mennie kell annak, aki alá tartozik az adatok gyűjtő szerv. 

A DK-sok 96 százaléka biztos benne, hogy a kormány kezdeményezte a megfigyeléseket, a Jobbik szimpatizánsainak 67 százaléka is ezen a véleményen van, és ezzel ők a „legjóhiszeműbbek”. A megkérdezettek elsörprő többsége, 83 százaléka tartaná helyesnek, ha szigorúan szabályoznák a lehallgatás feltételeit, és úgy vélik, jobb lenne, ha nem egy ember – Varga Judit igazságügyi miniszter – döntésén múlna, amivel a fideszesek sem tudnak azonosulni: csak 17 százalékuk tartja ezt elfogadhatónak. 

A megfigyelési botrányról írt összes cikkünket itt elolvashatja!

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk