A kormány bevezeti a védettséget igazoló okmányt

  • narancs.hu
  • 2021. február 11.

Belpol

Arról döntöttek, ki kaphat majd ilyet, a jogosultságokról még nem.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszer a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, a szerdai kormányülésen egyebek mellett arról döntött a kormány:

védettséget igazoló okmányt fog kiállítani és bevezetni az állam.

Az okmányt az kaphatja majd meg Gulyás elmondása szerint, aki megkapta a koronavírus elleni oltás második adagját is. Ebben az esetben érvényességi időt nem tartalmaz majd az okmány, csak az oltottság időpontját.

De az is kaphat majd ilyet, aki felgyógyult a koronavírusból. Akinek volt pozitív PCR-tesztje, úgy kaphat, hogy ha volt negatív tesztje is a betegség után, vagy a pozitív teszt után 10 napos karanténnak tett eleget. Emellett azok is jogosultak lesznek az okmányra, akik a betegség tüneteit nem észlelték magukon, de (önköltséges) laboratóriumi vizsgálat során igazolható, hogy van antitestjük. Ebben az esetben az igazolás a laboratóriumi vizsgálattól számított 4 hónapig  lesz érvényes – mondta Gulyás.

A kormány az okmány bevezetésén kívül egyelőre nem döntött arról, hogy az milyen jogosultságokkal jár majd.

A tájékoztatón elhangzott még, hogy a napokban ismét lendületet kapott a járvány, aminek az oka a nálunk is megjelent brit koronavírus-variáns lehet. Az oltásról szólva Gulyás Gergely azt mondta, szerdáig 294 624 embert oltottak be, több mint 117 ezren a második oltást is megkapták már. Arról is beszélt a miniszter, hogy májusra három-négymillió embert olthatnak be.

 

Figyelmébe ajánljuk