A kormány új javaslata szerint Polt Pétert is csak kétharmaddal lehetne leváltani

  • narancs.hu
  • 2021. október 13.

Belpol

Az indoklás szerint azért, mert a megválasztásához is kétharmados többség szükséges.

Egy új törvénytervezet szerint ezentúl a legfőbb ügyészt nem sima parlamenti többséggel, hanem kétharmaddal lehet majd leváltani. A kormány legfrissebb tervét Varga Judit igazságügyi miniszter adta be – írja a Telex.

A kormány úgy módosítaná a jelenleg hatályos törvényt, hogy az Országos Bírói Hivatal, a Kúria, az Állami Számvevőszék és az alapvető jogok biztosának pozíciójához hasonlóan a legfőbb ügyészt is csak kétharmados többséggel lehessen eltávolítani a posztjáról.

A törvénytervezet indoklása szerint azért van erre szükség, mert a legfőbb ügyészt megválasztani is kétharmados többséggel lehet. Ezzel a mostani intézkedéssel a magyarázat értelmében nem csinálnak mást, mint a már meglévőhöz illesztik a megbízatás megszüntetésére vonatkozó szabályt is. Úgy fogalmaznak: „A módosítás célja az Alaptörvényben szabályozott alkotmányos szervek minősített többséggel megválasztott vezetői kapcsán a megbízatás megszűnéséhez szükséges szavazati arány egységesítése annak érdekében, hogy a megbízatás megszüntetésének szabályai a megválasztáshoz előírt rendelkezésekhez igazodjanak.”

A korábbi Fidesz-tag, Polt Péter jelenleg harmadik ciklusát tölti legfőbb ügyészként. Legutóbb 2019-ben hosszabbították meg a kinevezését, ami kilenc évre, vagyis 2028-ig szól.

Az ellenzéki előválasztás egyik kiemelt témája volt, a két még versenyben lévő miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára és Márki-Zay Péter is gyakran beszél arról, hogy a kormányváltás után rögtön eltávolítanák Poltot a legfőbb ügyészi posztról.

(Telex)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk