A piarista tartományfőnök cáfolja, hogy az egyházi iskolák állásfoglalását elítélő nyilatkozatot tett volna az Origónak

  • narancs.hu
  • 2020. február 29.

Belpol

Támogatja, hogy a munkatársai gondolkodó pedagógusok legyenek.

„Az időjelben szereplő nyilatkozatot soha nem tettem az Origo hírportálnak. Egyáltalán a témában semmilyen sajtóorgánumnak nem nyilatkoztam, és nem adtam közre semmilyen állásfoglalást a Piarista Rend Magyar Tartománya nevében” – állítja Szilvásy László, a magyar piaristák tartományfőnöke.

A Piarista Gimnázium pedagógusai állásfoglalást adtak ki a közelmúltban, amelyben az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) ellen szakmai érveket fogalmaztak meg és kifejezték a magyar oktatás miatti aggodalmukat. Ezt 1200 egyházi fenntartású iskola tanára írta alá.

Még az állásfoglalás nyilvánosságra kerülte előtt a kormányközeli hírportálon, az Origón megjelent egy cikk, amelyben arról írnak, hogy egyházi vezetők ellenzik az aláírásgyűjtést. Ebben idézik Szilvásy Lászlót, aki azt „közölte”, hogy „a terjesztett levél a tanárok egy csoportjának véleményét tükrözi”,  amit csak „egy véleménynek tekint, semmi többnek”.

Márpedig a magyar piaristák tartományfőnöke most az állítja az Indexnek, hogy nem nyilatkozott az Origónak, és nem adott közre semmilyen állásfoglalást a Piarista Rend Magyar Tartománya nevében. Hozzáteszi, nem készülnek semmilyen szankcióval, tisztelik mások véleményét, illetve örülnek a szakmai vitának, továbbá támogatják, hogy a munkatársaik gondolkodó pedagógusok legyenek.

Figyelmébe ajánljuk