A rogáni idők belvárosi ingatlankiárusításának ásza vette meg a Rogánné falujában álló kastélyt

Belpol

Rogán Antal új feleségének falujában, Dédestapolcsányon az a vállalkozó vásárolhatta meg a műemlék kastélyt, aki anno több V. kerületi ingatlanhoz kedvezményes áron jutott hozzá Rogán Antal polgármestersége idején. A falubeliek már mindenhol Rogánt látnak, mióta az ezer hold földet nem vásárolta meg a propagandaminiszter családja.

„Tóni megvette a dédesi kastélyt” – ez a legmenőbb beszédtéma ma Dédestapolcsányon és néhány szomszédos településen, amelyek vidékén, a Bükkalján Rogán Antal ifjú feleségének rokonai/barátai/ismerősei nem vásároltak meg ezer hektárnyi földet tavaly 1,6 milliárd forintért. A kastély új gazdájáról terjedő szóbeszédet nem csak a kútba esett földügylet alapozza meg, hanem az is, hogy a propagandaminiszter ifjú felesége, Obrusánszki Barbara, azóta már Rogán Barbara Dédestapolcsányba való, ahol családja jelenleg is jelentős házfelújítást végez.

Utánajártunk a szóbeszédnek: a lapunk birtokába került dokumentumok alapján nem fedi a valóságot, Rogán Antal neve ugyanis nem került a Serényi-kastély tulajdoni lapjára.

Az új tulajdonos egy V. kerületi ügyvéd-üzletember, aki Rogán polgármesterkedése idején számos belvárosi önkormányzati ingatlanhoz jutott kedvező áron.

A műemléki státuszú dédestapolcsányi Serényi-kastélyt a Serényi grófok építtették 1898 és 1903 között eklektikus stílusban. A grófi nyaralót utolsóként gróf Serényi Ödön lakta, később pedagógusüdülő, majd szociális otthon lett. Az 5 ezer négyeztméter alapterületű kétszintes épületet a földhivatal így is tartja nyilván, kivett szociális otthonként. Tekintélyes hozzáadott értéket képvisel a kastélyt övező közel 5 hektáros park, a pazar panoráma a Bükkre, a dédesi várra és az arra húzódó völgyre, nem beszélve az ingatlan területén található sziklákban megbúvó kis barlangokról és a kastélyhoz vezető gesztenyesorról.

A kastélynak a rendszerváltás óta több tulajdonosa volt: 1991-től a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat vagyonelemeként kezdte, 2007-től az alsózsolcai Csavar és Húzottárú Zrt.-é lett, 2014-ben egy nyíregyházi magánszemély birtokába került. Az illető előnyös üzletet hozott össze a felújításra szoruló épülettel, csupán néhány tízmillió forintért jutott hozzá, a CIB-nek viszont 850 millió forintot is megért, ekkora összegű jelzálogjogot jegyeztek be a kastélyra, ami 2015 novemberig érvényben maradt. Legutóbb két hete cserélt gazdát az ingatlan: 2021. május 13-án jegyezték be a Dunai Fedélzet Vagyonezelő Zrt. (DF) tulajdonjogi kérelmét a földhivatalban.

 
Egykor grófi nyaraló volt a dédestapolcsányi kastély
Fotó: narancs.hu

Az ingatlan-bérbeadásra és szálláshely szolgáltatásra alapított céget mindössze egy éve jegyezték be az V. kerületben, ügyvezetője Moór Sándor. A céginformációs rendszer szerint ő a részvények egyszemélyes tulajdonosa, amit Moór cáfolt megkeresésünkre. Ezen kívül egy üzleti tevékenysége ismert: a szintén a belvárosban üzemelő Winestore Kft.-nek 2019. februárban lett vezető tisztségviselője, az adásvétel előtt egy hónappal, idén áprilisban vált meg e tisztségétől. Ez a cég már beszédesebb: alapítója a belvárosi Le Roy éttermeket működtető Lefkovics György, akinek a lánya követte Moórt a Winestore egyik vezetői székében. A vendéglátós nevéhez fűződik a Le Roy. Co. Kft. megalapítása 1997-ben egy magánszeméllyel és azzal a Borzován Jánossal, aki 2000-2010 között a belvárosi önkormányzat legkedveltebb építési vállalkozójává nőtte ki magát. Az Átlátszó gyűjtése szerint 2006-2009 között Borzován akkori építőipari cége 728 millió forint értékű ingatlanfelújítási megbízást kapott a Rogán vezette belvárosi önkormányzattól, díszburkolatfelújításra 140 milliós megbízást, és fővállalkozója volt az OLAF által elmeszelt Budapest Szíve projektnek. Borzován a Le Roy Kft.-t 1998-ban elhagyta, helyére egy másik vendéglátós, Sztanó Tamás került, aki azóta is társtulajdonos a Le Roy. Co. Kft.-ben.

A Le Roy. Co. Kft. szerepe nem mellékes a kastély adásvételében. Az Október 6. utcában olasz éttermet működtető társaság ugyanis közel két éve kizárólagos vevőjelöltje az épületnek. Még 2019 augusztusában szerzett vételi jogot rá, amellyel azonban nem élt, előbb 2020 márciusig, majd 2021 májusig meghosszabbították. Végül ismeretlen okból lemondtak a kastélyról a Dunai Fedélzet javára. A történtek alapján feltételezhető a Le Roy. Co. Kft. és a Dunai Fedélzet közötti kooperáció, hogy bebiztosítsák, a kastély ne jusson illetéktelen kézre. Ez annál is inkább valószínű, mivel kapcsolat van a két cég között: a Le Roy étterme és a vevő, Moór által vezetett Weinstore Kft. azonos címen található az Október 6. utcában. Lefkovics és Sztanó jelenleg is tulajdonosai a Winestore-nak, ahol Moór dolgozott, és a Le Roynak. Szerettük volna megtudni a Le Roy tulajdonosaitól a kastélyvásárlástól való elállásuk pontos okát, de nem reagáltak kérdéseinkre.

A DF belvárosi székhelye szintén felidézi azokat az időket, amikor Rogán irányította a kerületet, 2006 és 2014 között. Ekkor értékesítették tömegesen az V. kerületi önkormányzati ingatlanvagyont, 2008 és 2013 között összesen 277 nem lakás célú ingatlant adtak el pályáztatás nélkül. Mint tényfeltáró riportunkban megírtuk, az egyik kedvezményezett, a kiárusítás egyik legnagyobb ásza az OS17 Ingatlanforgalmazó Kft. volt, amely minimum hét ingatlant kebelezett be közel félmilliárd forintért 30 százalékos árengedménnyel. Vettek önkormányzati ingatlanokat a Zrínyi utcában, a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Hercegprímás utcában, a Károly körúton és a Királyi Pál utcában is. A Hercegprímás utcában egy 706 négyzetméteres helyiséghez 125 millió forintért jutottak hozzá úgy, hogy a kerületi önkormányzat 33 millió forint kedvezményt adott. A Károly körúton 189,7 millió forintért lett az övék egy 865 négyzetméteres üzlethelyiség 2010-ben, feltűnően szerény, 219 ezer forintos négyzetméter áron.

Az OS17 egyik tulajdonosi szálát Habony Árpád ukrán üzletember ismerőséig fejtette vissza az Index, a másik szál ennél egyértelműbb volt. 2010-ben a cégbe betársult Fintha-Nagy Ádám, a Concordia- és Kulcsár Attila-perek egyik ügyvéd szereplője. Fintha-Nagynak közvetlen kapcsolata lehetett az önkormányzathoz, számolt be róla az Átlátszó, mivel a 2000-es évek közepén a belvárosi jegyző Sélley Zoltánal együtt volt tagja egy magánnyomozó vállalkozás felügyelő-bizottságának. Az OS17 V. kerületi önkormányzattól vásárolt ingatlanjainak egy része a Fundus Vagyonkezelő Zrt.-nél kötött ki, amely szintén Fintha-Nagy tulajdona. Fintha-Nagy egyébként nemcsak Rogán, hanem a miniszterelnök veje, Tiborcz István egyik szállodás érdekeltségébe is beverekedte magát, amely balatoni hoteleket vett meg, erről a Heti Válasz adott hírt. Három éve bennfentes tőzsdei kereskedés miatt vele szemben folyó perről tudósítottak a Fővárosi Törvényszékről, ahol nem tudta felsorolni ingatlanjait, ezért nem nyilatkozott vagyoni helyzetéről. (A vád szerint Fintha-Nagy rendelkezésére álló információkkal bennfentes tőzsdei ügyletet kötött 2015 februárjában a Kartonpack-részvények mintegy 30 százalékára, amiket 91 millió forintért vett, majd a részvényekkel 300 millió forinttal gazdagodott.) Mindezt azért idéztük fel, mert a Fundus Vagyonkezelő és a Serényi-kastélyt megvásárló Dunai Fedélzet Vagyonkezelő egy lakásban működik a Szervita tér 3. II. emeletén.

Hogy a kastélyvásárlás mögött valójában Fintha-Nagy Ádám áll, azt a Narancs.hu megkeresésére közölte Moór Sándor, amikor arról érdeklődtünk, miből volt pénze az ingatlanra. Önerőből erre kevésnek tűnt jegyzett tőkéje, az 5 millió forint értékben kibocsátott, egyenként 1 millió forintos részvény, az épületért ugyanis már 2015. januárban 135 millió forintért kerestek vevőt, az újabb értékesítés előtt 200 millió forintért.

„Az ingatlanvásárlás pénzügyi fedezetét a Dunai Fedélzet Zrt. végső tulajdonosa, Dr. Fintha Nagy Ádám biztosította, a vásárláshoz sem bankhitel, sem pályázati forrást nem vett igénybe a vállalkozás”

– tudatta a DF ügyvezető-tulajdonosa, aki a vételárat nem árulta el. Mint megtudtuk, a tulajdonos személyesen és/vagy cégcsoportja biztosítja majd a szükséges felújítási forrás pénzügyi fedezetét.  Azt viszont hiába tudakoltuk, mi a szándéka a kastéllyal, erre nem érkezett értékelhető válasz. „A Dunai Fedélzet Zrt.-nek jelenleg még nincs végleges üzleti elképzelése az ingatlan jövőbeni funkciójára, több lehetséges opciót vizsgálunk” - közölték.

Azt Moór is megerősítette, hogy a kastélyt csak azt követően lehetett megvásárolni, hogy Le Roy. Co. Kft. vételi joga már nem állt fent. „A Leroy Kft. vételi joga joggyakorlás hiányában lejárt, így az ingatlan bárki által szabadon megvásárolható volt.” Azt is elismerte, hogy nem volt ismeretlen számára a kastélyra korábban vételi jogot szerzett társaság: „korábban 2018-ban volt munkakapcsolatom a Leroy. Co. Kft.-vel, jelenleg a Dunai Fedélzet Zrt.-t vezetem”.

 
A dédestapolcsányi Serényi-kastély
Fotó: narancs.hu

Úgy tudjuk, a kastély felújítását hamarosan megkezdi egy szentendrei cég, amely nem kis létszámú gárdával érkezik, a munkások számára javában keresik a környéken kiadó házakat. Dédestapolcsányban az már nem beszédtéma, hogy szálloda fog nyílni a kastélyban, amelynek felújítási költségét több száz millió forintra becsülik.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.