A szégyen napja – antiszemita uszítás a parlamentben

  • narancs.hu
  • 2012. november 26.

Belpol

Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő felszólította a kormányt, számolja meg, hány zsidó van az Országgyűlésben és a kormányban – mert nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek. A felvetésen senki nem háborodott fel. A felszólalás vonatkozó részének leiratát közöljük.

Gyöngyösi Márton Mikor várható, hogy az értékelvűséget hangoztató külügyminisztérium kiáll a szenvedő palesztinokért is? című azonnali kérdését ma délelőtt tette fel Martonyi János külügyminiszternek, aki helyett Németh Zsolt államtitkár válaszolt. Gyöngyösi szerint a kormánynak a palesztinok mellett kellett volna kiállni. Németh Zsolt azt válaszolta, hogy a magyar kormány nem a palesztinok és nem is Izrael oldalán áll, hanem „alapvetően az ott élő emberek érdekeit képviseljük”.


Fotó: Kovács Attila/MTI

Gyöngyösi viszontválaszának végét idézzük:

„Úgy gondolom, hogy pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük, hogy az itt élő, és különösen a Magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban, hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Úgy gondolom, hogy adósai egy ilyen felméréssel Magyarországnak.”

Németh Zsolt viszontválaszának vonatkozó része:

„Hát tisztelt képviselő úr, ne haragudjon, de ennek a kutatásnak én nem tudok a támogatója lenni. Úgy gondolom, hogy az, hogy hány zsidó származású személy van a magyar kormányban, az nem nagyon kapcsolódik ahhoz, hogy milyen súlyos konfliktus zajlik a Közel-Keleten.”

Gyöngyösi felszólalása után szórványos taps, Németh finomkodó válasza után szintén. Hogy a Jobbik zsidózik, nem meglepő. De hogy ez elhangozhat a magyar parlamentben anélkül, hogy bárki felállna, hogy bárki hangot adna felháborodásának – ez szégyen. Mi szégyelljük magunkat. Pedig nem nekünk kéne.

Szerkesztőségi véleményünket Gyöngyösi kijelentéséről és az alább olvasható kormányzati reakcióról lásd a Magyar Narancs csütörtökön megjelenő számában.

Másnap

Hétfői kijelentése miatt kedden elnézést kért Gyöngyösi Márton, és elismerte, hogy félreérthetően fogalmazott, amikor zsidó származásról beszélt, de "fel sem merült benne", hogy lemondjon, az ügyet pedig ezzel lezártnak tekinti. A Kormányszóvivői Iroda kedden azt közölte: "A magyar kormány a leghatározottabban elítéli Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője  Parlamentben tett kijelentését. A Kormány a legszigorúbban fellép minden szélsőséges, rasszista, antiszemita megnyilvánulás ellen és mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyűlölködő és az európai normákkal összeegyeztethetetlen hangokat visszaszorítsa. A kormány egyúttal világossá teszi, hogy az ország valamennyi polgárát megvédi az ilyen inzultusoktól." Németh Zsolt külügyi államtitkár szerint Gyöngyösi hétfőn, az Országgyűlésben egy új, számára elfogadhatatlan és a leghatározottabban elítélendő fajelméletet fogalmazott meg, amikor arról beszélt, hogy a kormányban, illetve a parlamentben helyet foglaló zsidó származású személyek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek Magyarországra nézve.
Kedden a Demokratikus Koalíció (DK) a Jobbik betiltását követelte Polt Péter legfőbb ügyésztől. Az LMP pedig azt várja az esetet követően, hogy Gyöngyösi Márton adja vissza parlamenti mandátumát.
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége a jobbikos képviselő felszólalására reagálva – közleményében- felhívta a demokratikusan gondolkodó parlamenti képviselőket, hogy egyenként, és kollektívan is utasítsák vissza Gyöngyösi Márton antiszemita kijelentéseit. „Ez a javaslat a Teleki-féle zsidótörvények visszahozatalát szeretné, olyanokét, amelyek alapján több százezer magyar állampolgárt vettek listába és pusztítottak el.”
Tiltakozott a Kereszténydemokrata Néppárt is.
Kedden néhány képviselő sárga csillaggal a ruháján ült be, a Kossuth téren pedig civilek tartottak tiltakozó demonstrációt délután.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.