A TASZ feljelentést tesz a kidobott levélszavazatok ügyében

  • narancs.hu
  • 2022. március 31.

Belpol

A Marosvásárhely mellett talált megsemmisített szavazatok kapcsán azt írják, az eddigi legsúlyosabb visszaélés lehet.

"Feljelentést teszünk választás rendje elleni bűncselekmény miatt" - írja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a közösségi oldalán.

A szervezet amiatt döntött így, hogy mert Marosvásárhely mellett megsemmisített levélszavazatokat találtak. A helyi rendőrség jelenleg is vizsgálja a helyszínt.

A TASZ azt írja: "Az eddigi legsúlyosabb visszaélésekről érkezett hír a levelében szavazás kapcsán: a sajtó által bemutatott fényképek tanúsága szerint Erdélyben egyszerűen megsemmisítették az ellenzékre leadott szavazatok egy részét."

A posztban kifejtik: "A levélben szavazás jelenlegi rendszere alkalmatlan arra, hogy a választópolgárok szabad, befolyástól mentes és biztonságos joggyakorlását biztosítsa".

"Ha  ugyanis bebizonyosodik, a mostani csalás azzal egyenértékű, mintha poltikai vélemény alapján nem engednének be egyes szavazókat a szavazóhelyiségbe" - teszik hozzá.

A TASZ egyébként a választási visszaélésekrefigyelve forródrótot is működtet. Tehát ha valaki ilyesmit tapasztal, azt bejelentheti a +36 30 722 33 56-as számon.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.