A természetvédelem után most a műemlékvédelmet nyírja ki a kormány

  • narancs.hu
  • 2018. november 14.

Belpol

A területtel foglalkozó helyettes államtitkárság kétharmadát rúgták ki.

Nem sokkal az után, hogy az Agrárminisztérium természetvédelmi szakfőosztályainak majd felét kirúgták, itt a következő áldozata a kormány bürokráciacsökkentő intézkedéssel.

Kormányzati szinten gyakorlatilag megszűnik a régészeti államigazgatás és a műemlékvédelem szakmai képviselete – írja az Index egy olvasói forrására hivatkozva.

A hatvan emberből közel negyvennek mondtak fel. Van olyan osztály, ahol ketten maradtak, van olyan osztály, ami teljesen megszűnt, az örökségvédelmi tudományos osztályt például felszámolták.

„A területtel foglalkozó helyettes államtitkárság kétharmadát rúgták ki. A pár éve felszámolt örökségvédelmi intézményrendszer romjai voltak ezen a helyettes államtitkárságon, most ezt is gyakorlatilag felszámolták"

Már a korábbi intézményi átalakítások is aggasztóak voltak a szakma szerint, erről itt írtunk részletesen:

Aggodalmat keltőek az intézményi és személyi átalakítások a műemlékvédelem területén - most már a szakma szerint is

Szakmai szervezetek szerint a megoldást egy műemlékvédelemmel foglalkozó, önálló hivatal (újra)szervezése jelenthetné. A műemlékvédelem területén jelenleg is folyó intézményi és személyi átalakítások aggodalmat keltenek, mert átláthatatlanok - áll a MÉSZ (Magyar Építőművészek Szövetsége) és az ICOMOS (International Council on Monuments and Sites, azaz a Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága) állásfoglalásában.

 

A helyettes államtitkárságon dolgozóknak rendkívüli állománygyűlést hívtak össze, ahol bejelentették, hogy kiknek szűnik meg a munkaviszonyuk. Két hónap felmondási idővel, ebből az első hónapot kell ledolgozni, a másodikat nem, erre a hónapra más fizetést is számolnak. A kirúgottak végkielégítést is kapnak.

Figyelmébe ajánljuk