Akiket Rózsa-Flores mégsem ölt meg - Hallgatag emberek

Belpol

Gyorsan tisztázódott, hogy él az a két békéscsabai fiatalember, akiket korábbi hírek szerint Rózsa-Flores Eduardo tett el láb alól Bolíviában. Hallgatásuk azonban legalábbis furcsa.

Dudog Gábort a 46 éve pedagógus édesanyja "lázadóbb stílusú" gyerekként jellemezte abban a négyoldalas, kézzel írt nyilatkozatban, amelyet május 8-án a távirati iroda kérésére készített el. A mindig is katonai pályára készülő Dudog utóbb sikertelenül felvételizett a Nemzetvédelmi Egyetemre, de középiskolai pályafutását iskolaváltás s rendszeres lógás is jellemezte.

Kalandra fel!

A most 25 éves Dudog szerelmi csalódása után, 2008 januárjában barátjával, Gáspár Dániellel Írországba ment, ahol néhány más magyarral együtt egy biztonsági céghez, az I-RMS-hez került. A társaság idővel Dudogot többedmagával Bolíviába, egy speciális testőrkiképzésre küldte. A fiatalember az olajszállítmányok és olajtárolók védelmére specializálódott, mivel ismerősei szerint a jól fizető közel-keleti térségben szeretne mihamarabb munkát vállalni.

Dudog Gábor a bolíviai testőrkiképzés során találkozott Rózsa-Flores Eduardóval és csapatával, amit fényképek is igazolnak. Ez az ismeretség Rózsa-Flores és két társa április 16-i halála, valamint Mario Fardig Astorga Tadic és Tóásó Előd elfogása után vált kulcsfontosságúvá. Evo Morales bolíviai elnök ugyanis a kommandós rajtaütést követően bejelentette, hogy a belbiztonsági erők az ő életére törő "külföldi terroristacsoportot" ártalmatlanítottak. Három héttel később, május 5-én a bolíviai-horvát állampolgárságú Mario Fardig Astorga Tadic a La Paz-i képviselőház különbizottsága előtt beszélt a csoportról, ahol többek között elmondta: azt gyanítja, hogy "Dudog Gábor és Gáspár Dániel már nincs életben, mert Rózsa Flores végzett velük". Tadic hallotta, amint Dudogék vitába keveredtek Rózsa-Floresszel, aki állítólag azzal fenyegette meg őket, hogy "olcsóbb két golyóra költeni, mint két repülőjegyet venni". Minderről César Navarro, a Rózsa-Floresékkal való leszámolás körülményeit vizsgáló bizottság kormánypárti elnöke számolt be, aki megjegyezte: Dudog és Gáspár már a Santa Cruz és a Las Americas szállodába sem költözött át a csoport többi tagjával. Tadic arról is beszélt, hogy Rózsa-Flores elvette az útlevelet társaitól, így előzvén meg esetleges szökésüket. Ha pénzre volt szükségük, Rózsa-Flores személyesen lépett kapcsolatba "más szintet képviselő" személyekkel, s azonnal megkapta, amit kért.

Még locsolkodtak is

Mindennek ellentmond, hogy öt hónapnyi távollét után, március 26-án Dudog Gábor - ahogyan erről négyoldalas feljegyzésében anyja beszámol - hazament Békéscsabára. (A Rózsa-Flores-ügyben a helyszínen tájékozódó Józsa Mátyás Buenos Aires-i magyar nagykövet is ezt erősítette meg, amikor kifejtette, hogy a két magyar március végén elhagyta a dél-amerikai országot.) Dudoggal együtt jött Gáspár is, két és fél hetet időztek a békési megyeszékhelyen, ahol április 13-án, húsvéthétfőn locsolkodni is elmentek nőismerőseikhez. Másnap hagyták el a várost, de a célállomás nem Bolívia, hanem munkahelyük, Írország volt. Ám ha a dél-amerikai ország lett volna is, kérdés, hogy Rózsa-Floresnek lett volna-e ideje április 16-i, hajnali halála előtt megölni a két békéscsabai fiatalembert. Vagyis a La Paz-i képviselőház különbizottsága előtt nyilatkozó Tadic a jelek szerint nemcsak a két magyar haláláról nem mondott igazat, de útleveleik elvételéről sem: hiszen Dudog és Gáspár csak útlevéllel jöhetett vissza Magyarországra.

A családhoz közel állók szerint a történet ott is sántít, hogy Dudogék március végi Magyarországra jövetelük előtt tényleg kéthetes körutazást tettek ugyan Bolíviában, de messze elkerülték Santa Cruz tartományt és a fővárost, La Pazt.

Egy, a családhoz közel álló személy elmondta: rendszeres a kapcsolat Dudog Gábor és a közvetlen hozzátartozói között.

Édesanyja elképzelhetetlennek tartja, hogy fia merényletre készült volna. Ám Dudog Gábor ismerősei szerint is elkövetett egy nagy hibát, hiszen bár a külvilág számára nem ad életjelt magáról, tizenkilenc nappal Rózsa-Flores meggyilkolása után, s egy időben azzal, hogy Tadic a halálhírét költötte, május 5-én bejelentkezett az iwiwre. Az sem világos, hogy ha a Rózsa-Flores-csoporttal valóban semmilyen kapcsolatban nem állt a két magyar férfi, akkor miért nem tisztázzák magukat - ahogyan a család egyik képviselője fogalmazott - a "hazug" vádak alól.

Figyelmébe ajánljuk