Alkotmánybíróság elé viszi a műtétre várók "fizetős tesztelésének" ügyét Szél Bernadett

  • narancs.hu
  • 2021.05.11 11:11

Belpol

Alapjogsértőnek tartja, hogy a halasztható műtétre váró betegeknek saját maguknak kell kifizetniük a kötelező koronavírus teszteket, ha még nem kaptak oltást. 

"Fatális következményekkel járhat kvázi fizetőssé tenni a tb-ellátáson belül végzett műtéteket bárki számára" - írja a közösségi oldalán Szél Bernadett.

A politikus kifejti, hogy alapjogsértőnek tartja a műtétre várók fizetős tesztelését, ezért ombudsmanhoz fordult az ügyben.

Szél Bernadett emlékeztet, hogy Müller Cecília a februárban újrainduló egynapos beavatkozások kapcsán még azt nyilatkozta, hogy mivel a beavatkozás előtt a párciensnek előírt PCR-teszt járványvédelmi szempontból létfontosságú, nehogy bevigye az intézménybe a fertőzést, ezért a teszt ingyenes a páciens számára. Ehelyett az új eljárásrend szerint ugyan május 13-ától újraindulnak a halsztható műtétek, de aki nem oltatja be magát, az a saját költségére kérhet PCR-tesztet és gyorstesztet.

A betegek felvételének feltétele ugyanis az, hogy érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkezzenek vagy a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszteredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigéngyorsteszttel.

"Megint káosz az egész, a kormány ráadásul nem adott egzakt felsorolást, az viszont ennyiből is látszik, hogy nem ez a helyes út: nem sarcolni kell, hanem segíteni — tiszta beszéddel, átláthatósággal, propaganda-szólamokat nélkülöző tényszerűséggel, a legrosszabb helyzetben levő emberek felé pedig extra odafigyeléssel" - írja Szél Bernadett.

Hangsúlyozza, hogy bele kellene gondolni abba, mit okoz ez a rendelet:

"Sok esetben amúgy is régóta késik a beavatkozás, de ha most még tovább halogatják, mert nem tudják kifizetni a több tízezer forintos teszteket, az az egészségi állapot újabb romlását okozhatja!"

Hozzáteszi, hogy ráadásul több százezren is lehetnek azok a hátrányos helyzetű településen élők, akik nem is kapnak megfelelő felvilágosítást és technikai segítséget az oltásra való jelentkezéshez. 

Neked ajánljuk