Aludni azért hazament Gyurcsány a Kossuth térről

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 19., 15:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Pihennie egy ellenállónak is kell.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke az ellenzék vasárnapi, a Sargentini-jelentés farvizén szerveződött demonstrációján tüntetéssorozatra hívta az országot. Azt mondta, kedden kimennek a Kossuth térre, és ott maradnak, amíg Orbán meg nem bukik.

A Mérce összefoglalója alapján ezt úgy érthette, hogy mindennap visszamennek a Kossuth térre, de éjszakára azért nem maradnak. Dévényi István újságíró és Gulyás Márton aktivista felvételein is az látszik, hogy éjszaka és hajnalban csak biztonsági őrök vigyáztak Gyurcsányék sátrára, a volt miniszterelnök vagy más DK-s politikus a közelben sem volt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Két demokrata ellenáll.

slejmshow (@slejmshow) által megosztott bejegyzés, Szept 18., 2018, időpont: 3:14 (PDT időzóna szerint)

Ma 17 órától mindenesetre újabb tüntetés kezdődik, bár kérdés, meddig tartható fenn a lendület, hiszen a keddi megmozduláson is csak néhány százan vettek részt.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 19., 15:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 68
  yoyo
  2018. szeptember 23., 23:03
  Cyrano, az a helyzet, lehet, hogy mindenki velem szembe jön az autópályán, de veled meg a valóság jön szembe.
  Nem az a fő feladat, hogy engem meggyőzzetek.
  Egyébként az se fog sikerülni.
 2. 67
  Cyrano
  2018. szeptember 23., 21:20
  Yoyo, megcsal az emlékezeted.
  Ott voltam egy civil tüntetésen, ahol megjelentek a szocik, zászlóval, a rendezők odarongyoltak, és közölték vagy szoci zászló nélkül, vagy menjenek.
  Rendesen felháborodtunk. Nagyobb társasággal voltunk, szóltunk, hogyha a szociknak menni kell, megyünk mi is, mert vagy cél van, vagy kirekesztgetősdi.
  Végül mentünk mi is.
  A pedagógus tüntetés is nagyon civil volt, csak Pukli akarta politikai karirjéhez használni az egészet. (Pártok mozgosítása nélkül fele akkora tömeg lett volna, ezt végül a szervezők belátták. De politikus akkor sem állhatott a színpadra.
  A Sargentini jelentés kapcsán az első hír a dk bejelentése volt, ők a Szabadság hídhoz tervezték, (csak utána szólaltak meg a civilek és a szocik) aztán hajlandók voltak egyeztetni mindenkivel. És nem a dk döntése volt a Bem-tér.
  Nem kellene annyira utálnod a pártokat, hogy ne lásd: a civileknek nincs mozgósító ereje. Technikai okból, de akkor sincs.
 3. 66
  yoyo
  2018. szeptember 23., 19:31
  Kovacs, hát ez az!

  Baromira érdektelen, hogy ki mit akar érteni és mit nem.
  Az az érdekes, ami van.

  Azzal pedig két dolgot lehet csinálni:
  - magyarázgatni, ürügyeket, kifogásokat keresni, bűnbakokat találni,
  - kilépni belőle végre.
 4. 65
  Kovacs
  2018. szeptember 23., 19:10
  64: Szóval ki nem akar érteni kit és miért...ez már így marad.(hehe)
 5. 64
  yoyo
  2018. szeptember 23., 15:42
  rworse, tényleg hihetetlen, hogy ennyi idő elteltével is ennyire alapvető nemértés van itten jellemzőben.
  Pontosan ugyanennyire voltak képtelenek felfogni a pártok az ajánlat lényegét.
 6. 63
  Kovacs
  2018. szeptember 23., 15:15
  Eddig is csak nagyokat néztem, ha ez vigasztal. (Most éppen a német szocik lúzerkedésén nézek még nagyobbakat!) ÉS MÉGIS...
 7. 62
  rworse
  2018. szeptember 23., 15:00
  yoyo
  "Milla tüntetések, az egyetemista diáktüntetések, a netadó tüntetések, a Paks 2 elleni tüntetések, a CEU melletti tüntetések, a civilek melletti nagy tüntetés, és még néhány hasonló.
  A profi politika számtalan alkalommal kapott ajánlatot a civil társadalomtól, hogy megvan a hatalommal szembeni ellenállás vágya, ehhez kellene tudni méltó módon viszonyulni."

  Ez kevéssé igaz, ugyanis a civilek által kezdeményezett és foganatosított demonstrációk szinte kivétel nélkül aktívan távoltartani igyekezett a pártok megjelenését, a maradék pedig legfeljebb tűrte. Nagyon nem volt átjárás a társadalmi elégedetlenkedők és a pártok között, ugyanis az elégedetlenkedők már eleve, aktívan elzárkóztak a pártoktól, valami naiv struccpolitika jegyében.
 8. 61
  yoyo
  2018. szeptember 23., 14:28
  Kovacs, nem élvezem különösebben ami az országban zajlik, vérlázítónak és történelmi gazemberségnek, amit Orbán művel, és kiábrándítónak, ahogy ennek a népnek az ilyen-olyan csoportjai ezt lelkesen támogatják, esetleg vágómarhaként tűrik, stb.

  De ne felejtkezzünk meg olyan hullámszerűen visszatérő indulatokról, amilyen a 2010-es borulás utáni Milla tüntetések, az egyetemista diáktüntetések, a netadó tüntetések, a Paks 2 elleni tüntetések, a CEU melletti tüntetések, a civilek melletti nagy tüntetés, és még néhány hasonló.
  A profi politika számtalan alkalommal kapott ajánlatot a civil társadalomtól, hogy megvan a hatalommal szembeni ellenállás vágya, ehhez kellene tudni méltó módon viszonyulni.

  Azonban 2014-ben és 18-ban is botrányos és minősíthetetlen volt a pártok teljesítménye (2010 után újabb két alkalommal számszerűen is kifejezve). Vérlázító a magyarázkodás, az egymásra mutogatás, miközben a legválogatottabb aljasságokkal mószerolták, ekézték a rivális ELLENZÉKI! pártokat.
  Az utolsó vereségért pedig egyedül a röhejes nevű "Együtt" párt vállalta a felelősséget, majd szépen meghalt.

  Hogy apátia van, tehetetlenségérzet, kilátástalanság?
  Hogy a sargentini jelentés elfogadásakor civil tüntetést kezdtek tervezni, de még meg se tudták hirdetni, mikor kiderült, a pártok tüntetnek, Gyurcsány beszédet mond.

  Azok, akik eddig minden lehetséges módon feküdtek keresztbe a változások elé.

  A boltbezárásos példához visszakanyarodva, te majd nagyot nézel, amikor a lelkesedésedet és felháborodásodat és idődet rászánod, aminek a végén a simlis uzsorás kap a fidesztől valami kedvezményt, a kdnp pedig megtarthatja a boltzárat, te meg nézhetsz.

 9. 60
  Kovacs
  2018. szeptember 23., 13:05
  59: yoyo, A válasz:
  A magyar kormány kompletten bezárta a demokrácia összes boltját. Ha például a kisebbségek védelmére kialakított boltot zárta volna be bizonyos napokon, attól még a demokráciabolt úgy általában, demokrácia bolt maradt volna. SÉRÜLT demokráciabolt ugyan, de mégiscsak demokráciabolt.
  Ha egy simlis uzsorás kisboltos hírdeti meg az általános boltzár elleni tiltakozást, igen yoyo én csatlakoztam volna. Azt is írtam, hogy ha kisboltos simliskedik ez ügyben, le lehet „ordítani“ őt is ellenállásilag.
  A DK pedig a demokratikus ellenzék része. Attól függetlenül, hogy jogos vagy jogtalan ellenszevet élvez vagy szenved el a részetekről. A Jobbikról ezt nem állítanám. Neki ez az általános demokráciaboltzár tökéletesen megfelel. Ha mégis hangoskodik ez ellen (cukisodva), teszi ezt azért, hogy egyes boltok lakatát tutibiztosra zárja.
  De nem a DK a probléma, hanem a nép, akinek tetszik ez az általános demokráciaboltzár. A DK elleni irományok ebben a szituációban csak mellébeszélés. A nép hozászokott, hogy pult alatt vásároljon bizonyos jogokat magának. Erre meg arra. A „magyarkodásról”( amit én nevetséges nacionalizmusnak nevezek) pedig nem akarnak lemondani, kerül, amibe kerül.
  Ezt így elfogadod, vagy még küszködnöm kell magamért?
 10. 59
  yoyo
  2018. szeptember 23., 09:30
  Kovacs, egy kérdés:

  ha a vasárnapi boltzár bevezetése miatt a tesco vezetése úgy dönt, hogy demonstrációt kezdeményez országszerte az üzletek előtti parkolókba, te "odatódulnál-e" felháborodottan, hogy megvívd a tesco harcát, amiért az elesik profitja egy részétől?

  Én ezt biztosan nem tenném, és nem azért, mert én az aldit választottam.
  És szerintem azok, akik általában a vasárnapi boltzárat ellenzik, eléggé hasonlóan volnának ezzel.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Kis-Magyarország

Kultúra