Átment a Fidesz egyik népszavazási kérdése a Kúrián

  • narancs.hu
  • 2021. november 9.

Belpol

Lehet országos népszavazás a nemi átalakító kezelések népszerűsítéséről.

Helybenhagyta a Kúria hétfői végzésével a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatát, amely hitelesített a kormány egyik népszavazási kérdését, írja a Népszava.

A Varga Zs. András Kúria-elnök által vezetett háromtagú tanács döntése szerint lehet országos népszavazás tárgya a következő kérdés:

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?

A Kúria döntése jogerős, ellene további jogorvoslatnak nincs helye.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Orbán Viktor július második felében jelentette be - részben a Pegasus-bortrányról történő figyelemelterelési szándékkal -, hogy a kormány úgynevezett gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez. A kabinet a pedofilellenesnek nevezett, valójában egyértelműen homofób törvénnyel kapcsolatban kezdeményezte a referendumot, melynek egyik kérdése lett volna ez: Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetők legyenek nemátalakító kezelések?

A miniszterelnök azzal indokolta a népszavazást, hogy Brüsszel az oktatási törvény és a gyermekvédelmi szabályok módosítását követeli. Orbán szavai szerint azt akarják, hogy az LMBTQ-aktivisták bejárjanak az óvodákba és az iskolákba, és ők végezzék a szexuális felvilágosítást.

Október végén ezt a kérdést a Kúria elutasította, mint írják:

„A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság 16/2021. számú határozatát megváltoztatja, és a »Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?« népszavazásra javasolt kérdés hitelesítését megtagadja”.

Viszont még így is maradt három kérdés, ami elbírálásra vár:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk