Az Amnesty Merkelhez fordul a magyar civilek üldözése miatt

  • 2015. február 2.

Belpol

Angela Merkel német kancellárnak a mai látogatása során fel kell szólítania a magyar hatóságokat, hogy azonnal hagyjanak fel azokkal a civil szervezetek elleni példátlan támadásokkal, amelyeket az Amnesty International ma megjelent új jelentése részletesen tárgyal. Sajtóközleményt közlünk.

Magyarország: A hatóságoknak be kell fejezniük a civil szervezetek elleni példátlan támadásokat

Angela Merkel német kancellárnak a mai látogatása során fel kell szólítania a magyar hatóságokat, hogy azonnal hagyjanak fel azokkal a civil szervezetek elleni példátlan támadásokkal, amelyeket az Amnesty International ma megjelent új jelentése részletesen tárgyal.

A Sarokba szorítva: célpontban a magyar civil szervezetek részletesen elemzi azt a jól megszervezett támadást, amelyet a magyar hatóságok az elmúlt évben folytattak jogvédő szervezetek ellen. A támadás magában foglalta a nyilvános rágalmazásokat, bűnügyi nyomozásokat, hatósági házkutatásokat és eszközök lefoglalását, valamint egy politikailag motivált vizsgálatot, amely adott esetben az érintett civil szervezetek bezárásához is vezethet.

„A magyar hatóságok folyamatos támadása a civil szervezetek ellen minden szempontból egy boszorkányüldözésre emlékeztet. Az EU vezetőinek nagyon ébernek kell lenniük, hiszen az Oroszországban kifejlesztett eszközök már egy EU tagállamban is kezdenek megjelenni. Angela Merkel nem mulaszthatja el az alkalmat, hogy hétfőn szót emeljen ez ellen”– jelentette ki John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatója.

2014 májusában kormányzati tisztviselők kezdtek el civil szervezeteket azzal vádolni, hogy „fizetett politikai aktivisták”, akik „idegen érdekeket érvényesítenek” Magyarországon – ezzel az Európai Unióba is importálva a kritikus, külföldi támogatásokat is felhasználó civil szervezetekkel kapcsolatos keményvonalas orosz álláspontot. A megbélyegző nyilatkozatok és az ellenséges médiatudósítások közepette, amelyeknek az volt a céljuk, hogy a társadalom szemében ellehetetlenítsék ezeket a szervezeteket, a kormány elrendelt egy vizsgálatot 59 olyan civil szervezet ellen, amelyik elosztja, illetve részesedik a norvég állam által finanszírozott támogatási keretből.

„Ez egy politikailag motivált vizsgálat volt, amelyet megelőztek a miniszterelnök és más kormányzati tisztviselők nyilatkozatai, amelyekben már előre valószínűsítették a szervezetek bűnösségét, bármiféle kézzelfogható bizonyíték nélkül bűncselekményekkel és pénzügyi szabálytalanságokkal vádolták meg őket” – mondta John Dalhuisen.

„Már bírósági ítélet is alátámasztja a civilek vegzálását. Január 23-i döntésében a Budai Központi Kerületi Bíróság jogellenesnek találta a házkutatást és a lefoglalásokat, mivel a házkutatás idején még nem állt fenn bűncselekmény elkövetésének gyanúja” – hagsúlyozta Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

Az ellenőrző szerv nem részletezett büntetőjogi vádaskodását követően a rendőrség bűncselekmények gyanúja miatt indított nyomozásokat a Civil Támogatási Alappal kapcsolatban, majd nagy erőkkel házkutatást is tartott két szervezetnél, illetve egy munkatársuk lakásán, ahol számítógépeket, szervereket és dokumentumokat foglaltak le.

Négy civil szervezet néz szembe különböző jogi eljárásokkal, amelyek eredményeképpen elveszíthetik az adószámukat, és nagyjából ezzel le is húzhatják a rolót.

„A civileket érő támadás stigmatizálja az egész civil szférát, sérti az egyesülés és a véleménynyilvánítás szabadságához való jogot, és ami a legfontosabb, veszélyezteti az egész társadalmat, amelynek érdekében ezek a szervezetek dolgoznak” – összegezte Jeney Orsolya.

Figyelmébe ajánljuk