Az eddigieknél is undorítóbb módon szúrt ki a kormány a diákokkal

  • – gera –
  • 2017.05.29 14:29

Belpol

Több tízezer középiskolásnak tették tönkre az érettségijét.

Nemrég zajlottak le a szakgimnáziumi érettségik, amelyek miatt diákok, tanárok és szakmai szervezetek is tiltakoztak, mert a szakgimikben tanulók egyszerűen nem dönthették el, miből tesznek érettségit ötödik vizsgatárgyként; kötelező volt a szakmai tárgyat választaniuk. Ez még a kisebbik probléma: a szakmai érettségik pontos követelményét ugyanis egészen a tavalyi év végéig, december 28-ig nem árulták el, hiába küzdöttek ezért a diákok. Vagyis

négy év helyett pár hónapja maradt egy szakgimis tanulónak a felkészülésre.

A 168 Óra most azt írja, okkal gyanítható, hogy súlyosan alkotmánysértő, ahogy lebonyolították a szakmai érettségiket. A lap szerint akár ötvenezer diák is érintett lehet.

Az eduline.hu-nak a múlt héten egy anyuka írta meg: fia osztályában a legjobb szakmai érettségi dolgozat 42 százalékos lett. Azóta többen is írtak az oktatási portálnak: volt, aki arról panaszkodott, olyan kérdések voltak a szakmai érettségiben, amiről a gyerekek azt se tudták, „eszik-e vagy isszák őket”. Egy másik szülő úgy fogalmazott, „nem az a probléma, hogy érettségizni kell szakmából is, hanem az, hogy ezt milyen inkorrekt módon intézte a kormány: állandóan változtatva a játékszabályokat, az elvárási szintet, tudásanyagot stb.”.

false

 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt


Más azt írta: „Szakgimnáziumban érettségiző gyerekből – 29 fő – 5 db 2-es, a többi 1-es. Van olyan gyerek, aki nem is mehet szóbelire! Miféle írásbeli érettségi volt ez?”

A kormány szerint nincs itt semmi probléma, mert a változások időben ismertek voltak mindenki számára. A 168 Óra azt írja, Palkovics László azzal érvel, hogy már 2011-ben látható volt: a szakgimnáziumokban az ötödik vizsgatárgy szakmai lesz. Ám ez nem válasz arra, hogy a szakmai tárgy tartalmát miért csak úgy négy hónappal az érettségi előtt határozták meg.

Neked ajánljuk

Velünk élő féltudás

  • Hernádi Elvira

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Mielőtt eltűnik végleg

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Kisujjgyak

  • - köves -

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

„Összeáll egy nagy egésszé”

  • Láng Dávid

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Becsapódás

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Szervezett szervezetlenség

  • Áfra János

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

„Nem hezitált”

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

A szamuráj reggelije

  • Pálos György

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.