Az Európai Bizottság hosszú levélben kéri számon Varga Juditot a homofób törvény miatt

  • narancs.hu
  • 2021. június 23.

Belpol

Kijelentik, hogy a magyar törvény szexuális orientációjuk alapján diszkriminálja az embereket.

Didier Reynders és Thierry Breton jegyzi az Európai Bizottság első hivatalos levelét, amelyben hosszan elemzik a június 15-én elfogadott homofób törvény ügyét

A levélben egyértelműen leszögezik, hogy a pedofiltörvényben szereplő azon részek, amelyek tiltják a homoszexualitás bemutatását, a nemi orientáción és a nemi identitáson alapuló diszkriminációt valósítanak meg, és korlátozzák az emberek szabadságát az önkifejezésre, véleménynyilvánításra, illetve a családi és magánélethez való jogát.

Azt írják, a jogszabály egyes részei, amennyiben törvényi erőre emelkednek, sértik az EU-s szabályozás bizonyos pontjait, többek közt a audiovizuális médiumok és a reklámok szabályozására vonatkozó pontokat. A levélben ezeket tételesen listázzák is.

Kiemelik, hogy egy ilyen szabályozásnak kompatibilisnek kell lennie az EU alapszabályaival is, de a magyar törvény egyértelműen sérti az EU karta 21-es cikkelyét, amely tiltja a nem vagy szexuális identitás alapján történő megkülönböztetést. 

A levélben az Európai Bizottság magyarázatot kér a a törvényre és konstruktív dialógust kíván kezdeményezni róla. A levél végén leszögezik, hogy amennyiben a törvény valóban hatályba lép, az Európai Bizottság megteszi a szükséges lépéseket.

Varga Judit válaszát június 30-ig várják.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk