Az MNB nagy húzása: aprópénzzel tiszteleg a "veszélyhelyzetben helytálló hősök" előtt

  • narancs.hu
  • 2020. július 14.

Belpol

A tízes és húszas érméken ápolókat, rendőröket, munkásokat láthatunk. FRISSÍTÉS: Reagált cikkünkre az MNB!

A hétfői Magyar Közlöny szerint érmesorozattal emlékezik meg a Magyar Nemzeti Bank „a  Kormány által 2020. március 11-én kihirdetett veszélyhelyzetben helytálló hősökről”, erről döntött Matolcsy György jegybankelnök – szúrta ki a Népszava.

A jegybank összesen kétmillió darab tízes és kétmillió darab húszas érmét hoz hamarosan forgalomba, 2500-2500 érmét pedig különleges, úgynevezett proof technológiával készítenek el.

Az érmék előlapján a "Magyarország" és a "Tiszteletet a hősöknek" feliratok közrefogta térben „a veszélyhelyzetben helytálló, különböző foglalkozású emberek sematikus ábrázolása látható”: ápolók, rendőrök, munkások.

false

 

Fotó: Magyar Közlöny

 

Ahogy arról mi is beszámoltunk, július 1-jén bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatást kaptak bizonyos egészségügyi dolgozók, ebből azonban kimaradtak a szociális ágazatban dolgozók.

Mindeközben Franciaországban is tiszteleg a hősök előtt, igaz, máshogyan: a kormány évi több mint 8 milliárd euróval (2830 milliárd forint) növeli az egészségügy dolgozóinak járó juttatásokat.

FRISSÍTÉS:

Cikkünk megjelenése után az MNB az alábbi reakciót küldte szerkesztőségünknek. Közleményüket teljes terjedelmében közöljük.

"A kormány által 2020. március 11-én kihirdetett vészhelyzet és a veszélyhelyzetben helytálló hősök előtti tisztelgés, az egész magyar társadalmat érintette és érinti a mai napig, melynek fontossága megkérdőjelezhetetlen. Válságos időben, a munkából erőn felül részt vállaló egészségügyi, rendvédelmi dolgozók és sok más terület szereplőinek tetteit és a megemlékezés komolyságát az „aprópénz” degradáló kifejezésével illetni nem tiszteletteljes, nem hiteles és nem objektív, mely jelzők méltán elvárhatók a médiában dolgozóktól is.

A 10 és 20 forintos érme kibocsátása mellett szakmai érvek szólnak. A 10 és 20 forintosok az összes forgalomban lévő forint érme 38,5 százalékát teszik ki, így elmondható, hogy a napi készpénzes tranzakciókban a legnagyobb gyakorisággal résztvevő két címletek között találhatjuk a Tisztelet a hősöknek érméket, az összesen 4 millió darab pedig jó esélyt ad arra, hogy vásárlásaink során is találkozhatunk velük! Mivel ezekből az érmékből van a legtöbb forgalomban, így a megemlékezésre történő használatukkal jut el a legtöbb magyar emberhez a veszélyhelyzetben helytálló hősök előtti tisztelgés eszméje.

A 10 és 20 forintosokból megfelelő készletekkel rendelkezett a jegybank, így a címletenként 2-2- millió darab érme forgalomból történő kicsapódása – hiszen az emberek elteszik emlékbe azokat - sem okozhat készpénzellátási zavart."

8 milliárd eurós megállapodás született az egészségügyi dolgozók juttatásainak növeléséről

Franciaországban. Hét hétig tartó tárgyalások és több tüntetés után hétfő este aláírták Franciaországban a kormány és a szakszervezetek megállapodását, amely évi több mint 8 milliárd euróval (2830 milliárd forint) növeli az egészségügy dolgozóinak járó juttatásokat. Jean Castex miniszterelnök az aláírási ünnepségen a francia közegészségügy "történelmi pillanatának" nevezte az Emmanuel Macron államfő által még a koronavírus-járvány alatt megígért nagyobb állami ráfordítás megvalósulását.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.