Az MNB nagy húzása: aprópénzzel tiszteleg a "veszélyhelyzetben helytálló hősök" előtt

  • narancs.hu
  • 2020. július 14.

Belpol

A tízes és húszas érméken ápolókat, rendőröket, munkásokat láthatunk. FRISSÍTÉS: Reagált cikkünkre az MNB!

A hétfői Magyar Közlöny szerint érmesorozattal emlékezik meg a Magyar Nemzeti Bank „a  Kormány által 2020. március 11-én kihirdetett veszélyhelyzetben helytálló hősökről”, erről döntött Matolcsy György jegybankelnök – szúrta ki a Népszava.

A jegybank összesen kétmillió darab tízes és kétmillió darab húszas érmét hoz hamarosan forgalomba, 2500-2500 érmét pedig különleges, úgynevezett proof technológiával készítenek el.

Az érmék előlapján a "Magyarország" és a "Tiszteletet a hősöknek" feliratok közrefogta térben „a veszélyhelyzetben helytálló, különböző foglalkozású emberek sematikus ábrázolása látható”: ápolók, rendőrök, munkások.

false

 

Fotó: Magyar Közlöny

 

Ahogy arról mi is beszámoltunk, július 1-jén bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatást kaptak bizonyos egészségügyi dolgozók, ebből azonban kimaradtak a szociális ágazatban dolgozók.

Mindeközben Franciaországban is tiszteleg a hősök előtt, igaz, máshogyan: a kormány évi több mint 8 milliárd euróval (2830 milliárd forint) növeli az egészségügy dolgozóinak járó juttatásokat.

FRISSÍTÉS:

Cikkünk megjelenése után az MNB az alábbi reakciót küldte szerkesztőségünknek. Közleményüket teljes terjedelmében közöljük.

"A kormány által 2020. március 11-én kihirdetett vészhelyzet és a veszélyhelyzetben helytálló hősök előtti tisztelgés, az egész magyar társadalmat érintette és érinti a mai napig, melynek fontossága megkérdőjelezhetetlen. Válságos időben, a munkából erőn felül részt vállaló egészségügyi, rendvédelmi dolgozók és sok más terület szereplőinek tetteit és a megemlékezés komolyságát az „aprópénz” degradáló kifejezésével illetni nem tiszteletteljes, nem hiteles és nem objektív, mely jelzők méltán elvárhatók a médiában dolgozóktól is.

A 10 és 20 forintos érme kibocsátása mellett szakmai érvek szólnak. A 10 és 20 forintosok az összes forgalomban lévő forint érme 38,5 százalékát teszik ki, így elmondható, hogy a napi készpénzes tranzakciókban a legnagyobb gyakorisággal résztvevő két címletek között találhatjuk a Tisztelet a hősöknek érméket, az összesen 4 millió darab pedig jó esélyt ad arra, hogy vásárlásaink során is találkozhatunk velük! Mivel ezekből az érmékből van a legtöbb forgalomban, így a megemlékezésre történő használatukkal jut el a legtöbb magyar emberhez a veszélyhelyzetben helytálló hősök előtti tisztelgés eszméje.

A 10 és 20 forintosokból megfelelő készletekkel rendelkezett a jegybank, így a címletenként 2-2- millió darab érme forgalomból történő kicsapódása – hiszen az emberek elteszik emlékbe azokat - sem okozhat készpénzellátási zavart."

8 milliárd eurós megállapodás született az egészségügyi dolgozók juttatásainak növeléséről

Franciaországban. Hét hétig tartó tárgyalások és több tüntetés után hétfő este aláírták Franciaországban a kormány és a szakszervezetek megállapodását, amely évi több mint 8 milliárd euróval (2830 milliárd forint) növeli az egészségügy dolgozóinak járó juttatásokat. Jean Castex miniszterelnök az aláírási ünnepségen a francia közegészségügy "történelmi pillanatának" nevezte az Emmanuel Macron államfő által még a koronavírus-járvány alatt megígért nagyobb állami ráfordítás megvalósulását.

Figyelmébe ajánljuk