Azonnali intézkedéseket sürget a PSZ az elszabaduló energia- és élelmiszerárak miatt

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 14.

Belpol

A Pedagógusok Szakszervezete a kormány beavatkozását kéri a rezsiemelkedés a gyermekétkeztetés árainak elszabadulása miatt.

Közleményt adott ki a Pedagógusok Szakszervezete, amelyben azonnali közbelépést követel a kormánytól.

A szövegben úgy fogalmaznak: elvárják a kormánytól, hogy fenntartótól függetlenül biztosítsa a jogszabályban előírt 20-22 °C fokot biztosítsa az oktatási és nevelési intézmények számára, vagyis az energia megvásárlásához, az egekbe szökő rezsi kifizetéséhez nyújtson pénzügyi fedezetet.

A PSZ kifejti, hogy Gulyás Gergely miniszter a 2022. szeptember 8-án tartott Kormányinfón nem nyilatkozott egyértelműen az oktatási és nevelési intézmények fűtéséről, az azokban elvárt hőmérsékletről, holott Kisfaludy László belügyi helyettes államtitkár egyik leveléből az derült ki: a 20 Celsius-fokos hőmérséklet „kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani”, ugyanis ezt a minimális szintet írja elő a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet. A PSZ szerint a 20 °C fok is kevés, ezért az állami intézményekben előírt 18 °C fok semmiképp sem vonatkozhat oktatási és nevelési intézményekre. A PSZ mielőbbi, egyértelmű nyilatkozatot vár a kormánytól! - hangsúlyozzák.

 A szakszervezet a közleményban azt is jelzi, elvárják, hogy a gyermekek, diákok érdekében a kormány támogassa azokat az önkormányzatokat, amelyek az energiaválság miatt arra kényszerülnek, hogy bezárjanak uszodákat, tornacsarnokokat, holott azok köznevelési feladatoknak adnak otthont. Hozzáteszik:

Fizessék ki a többletköltségeket (a polgármester személyétől, pártállásától függetlenül), hogy a foglalkozások ne maradjanak el!

 A PSZ további intézkedéseket követel a kormánytól, hogy a gyermekétkeztetésben tapasztalható drasztikus áremelkedés miatt egyetlen gyermek, tanuló se essen ki a menzai étkezésből. Hangsúlyozzák: Minden család számára – nem csupán a háromgyermekeseknek – kompenzálja az emelkedő árakat, mégpedig megemelt összegű családi pótlékkal!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk