"Azt gondoltam, azonos oldalon állunk" - Márkus Ferenc, az Õrségi Nemzeti Park nemrégiben leváltott igazgatója

  • Barabás Dániel
  • 2010. szeptember 16.

Belpol

Huszonhét éve van a környezet- és természetvédelem területén. Dolgozott a környezetvédelmi minisztérium természetvédelmi referenseként, alapítója és három évig igazgatója volt a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak, hat évig a World Wildlife Fund magyarországi szervezetét vezette. Az Õrségi Nemzeti Park pályázat útján elnyert igazgatói posztjáról két és fél év után, indoklás nélkül menesztették.

Magyar Narancs: 2008-ban a WWF Magyarország igazgatói székét hagyta ott, hogy az Õrségi Nemzeti Parkot vezethesse. Így nyilván kevésbé volt beleszólása a környezetpolitikába, mint egy nemzetközi természetvédelmi szervezet élén. Nem visszalépés ez egy környezetvédőnek?

Márkus Ferenc: Való igaz, hogy új munkahelyemen szakmapolitikával kevesebbet foglalkoztam, de úgy láttam, hogy helyben könnyebben megvalósíthatom a terveimet. És egy környezetvédelmi szabályozás is akkor lehet jó, ha mindenki küld visszajelzést a maga területéről a szaktárca és a civil szervezetek felé. Sok esetben csak helyben látszik, hogy egy íróasztalon megrajzolt tervet miért nehéz megvalósítani az adott területen. Azért távoztam a WWF-től, mert közelebb akartam jönni a természethez, és a gyakorlati környezetvédelmet választottam.

MN: Mi volt az első dolga a park élén?

MF: Az előző vezetés alatt a park elvesztette önállóságát, és a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatóság kezelésébe került. Nagy volt a várakozás, hogy az újra kivívott önállóságot hogyan tudjuk megtölteni szakmai tartalommal. Az első feladat az volt, hogy megteremtsük a park saját identitását, és megmutassuk magunkat a helyi postásnak, az erdőgazdálkodónak, a kistérségi vezetőnek, a megyei vezetésnek és persze a szomszédos országok nemzeti parkjainak. Készítettünk egy hétéves fejlesztési tervet, amit felzárkóztatási programnak is szántam. Azt a célt szolgálta, hogy a park valóban megfeleljen egy nemzeti park kritériumainak.

MN: Mit kell érteni felzárkóztatás alatt?

MF: Ez nemcsak infrastruktúrát, szakembergárdát jelent, hanem több év információs anyagát is a környezet, valamint a védett és veszélyeztetett fajok állományának változásáról, kopásáról. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy tudjuk, projektekkel, beavatkozásokkal, társadalmi összefogással hogyan tehetünk a negatív folyamatok ellen. Szükség van továbbá olyan referenciaterületekre, ahol vizsgálhatjuk, hogyan működik a természet emberi behatás nélkül, és miként tudjuk a változásokat kicsi beavatkozással korrigálni.

MN: Milyen forrásokat tudtak szerezni az új feladatokhoz?

MF: Azt nem állíthatom, hogy a minisztérium hatalmas összegekkel sorakozott volna fel ehhez a tervhez, de az európai uniós és a határ menti osztrák-magyar és szlovén-magyar együttműködések forrásaiból tudtunk pénzt szerezni a programunkhoz. Itthonról maximum annyi segítséget kaptunk, hogy az uniós pénzekhez, kemény lobbimunka árán, a kormányzat hozzátette az önrész 5-10 százalékát, így még a felvett szakemberek bérét is nekünk kellett kigazdálkodnunk. Én annak idején egyedül, harmincnyolcadiknak jöttem a stábba, még gazdasági vezetőt sem kaptam. Jelenleg hetvenegy fő dolgozik a parknál, új specialistákat, projektvezetőket és adminisztrátorokat vettünk fel, bizonyos feladatokra pedig a helyi lakosok közül alkalmaztunk közmunkásokat.

MN: A helyiek hogyan viszonyulnak a nemzeti parkhoz?

MF: Mikor elkezdtem a munkát, azt láttam, hogy a lakosoknak fogalmuk sincs, tulajdonképpen mivel is foglalkoznak a nemzeti park dolgozói. Ezen mindenképp változtatni akartam. Igenis el kell mondanunk például, hogy a sötét hangyaboglárka, az 'NP jelképállata csak nálunk él, egyfelől hogy a helyiek büszkék lehessenek, másfelől hogy tudják, mire van szükség ahhoz, hogy megmaradjon ez a csodálatos állat. Magyarul: el kell kezdenünk kommunikálni. Lehet ezt kizárólag hatósági eszközökkel tenni, felszólításokat, büntetéseket kiküldeni, aminek van is létjogosultsága, ha valaki károsítja a környezetet. De ennél sokkal árnyaltabb párbeszédre van szükség - és a társadalmi visszajelzésekből úgy vettem észre, javult is a nemzeti park megítélése. Ehhez persze nagymértékben hozzájárult, hogy a területkezelési munkákhoz számos közmunkást alkalmaztunk a helyiek közül. Jelenleg a park a térség legnagyobb munkáltatója.

MN: Kikkel kellett a nagyobb csatákat megvívnia?

MF: A természetvédelemben mindig vannak ütközések. Ha például az 'rség és Zala határában gázmezők vannak, nyilván jön valaki, aki ki akarja termelni, mások a heiligenkreuzi hulladékégetőben vagy a vegetációs időben történő fakivágásokban érdekeltek. Mi azonban nem engedhetjük meg, hogy a nemzeti parkból bányaterület legyen, szemétégetőt húzzanak fel a tőszomszédságában vagy fákat vágjanak ki, mikor zöldül az erdő és fészkelnek a madarak. A természetvédelem javarészt erről szól, és nem arról, hogy valaki leszed egy csokor védett hóvirágot. Így ezek a konfliktusok hozzátartoznak a munkámhoz.

MN: Léteznek azonban úgymond felsőbb érdekek is. Önnek mint köztisztviselőnek meny-nyire kellett igazodnia új munkáltatóihoz a kormányváltás után?

MF: Nyilván valamennyire lojálisnak kell lenni a felülről érkező tervekhez, ha például bejelentik, hogy idáig a turizmus volt a fontos, mostantól az agrár-környezetvédelem. Az új kormány szakpolitikusai közül azonban senki nem látogatott el a nemzeti parkba, sem vizsgálat, sem értekezlet nem volt, nem vázoltak új irányvonalat sem. Sőt azt gondoltam, hogy mi Illés Zoltánnal azonos oldalon állunk - azonos oldalon én a környezetvédelem ügyét értem. ' agrár-környezetvédelmi, erdőprivatizációs, nemzetközi környezeti vagy klímaügyekben mindig is harcos környezetvédőként lépett fel, és sosem éreztem, hogy konfliktus lenne közöttünk.

MN: A környezetvédelmi tárca megszüntetéséből és a nemzeti parkoknál történt leváltásokból a szakma újrastrukturálása rajzolódik ki. Ön szerint ebben a közegben milyen lehetőségei maradnak a környezetvédelemnek?

MF: Ez a visszahátrálási folyamat már korábban megkezdődött. A szakma akkor volt a legerősebb, amikor a környezet- és természetvédelmi törvényt és a termékdíjat a 90-es évek közepén bevezették, akkortól lett ugyanis pénze a környezetvédelemnek. Ebből aztán fokozatosan kezdett kihátrálni a kormányzat. A befolyt termékdíj a szaktárcától a központi költségvetésbe vándorolt, a szocialista-liberális kormányzat pedig egyszerűsítő hatósági rendszereket hozott az autópálya-építésbe, hogy ne kelljen végigcsinálni a megszokott környezeti felméréseket, mondván, kiemelt országos érdekről van szó.

MN: Magyarország uniós pozícióján mit változtat az, hogy a környezetvédelem önálló tárca nélkül maradt?

MF: Az unióban a környezetvédelmi miniszterek találkoznak egymással, ha szakmai ügyekről van szó. Ezekre a találkozókra mostantól mi vagy a vidékfejlesztési miniszterünket küldjük - aki nyilván nem tud majd lépést tartani az öszszes mezőgazdasági, vízügyi, halászati, környezetvédelmi vagy klímatéma szakpolitikusaival -, vagy a környezetvédelmi államtitkárt, aki viszont alacsonyabb szinten áll, ezért kevesebb befolyása lesz a döntésekre.

MN: Mi állhat a visszahátrálás mögött?

MF: A mostani kormányzat, úgy látom, a környezetügyet technikai kérdésként kezeli: lát a környezetiparban fantáziát, de a környezetvédelmet, amelynek legtöbbször gazdasági korlátozó szerepe van, a háttérbe szorítja. Minden jel szerint a központi cél az, hogy gazdaságilag növekedjünk, de ha csak a tőkére bízzuk a világ fejlődését, minden szürkévé és egyformává válik. Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy lássuk, ennek idővel konzekvenciái lesznek.

MN: Hacsak a tőke egy része nem egy nemzeti parkhoz kerül, teszem azt természetvédelmi területekért cserébe. Ön hogy reagálna egy ilyen megkeresésre?

MF: Természetvédelmi területet nem szabad eladni, nekem ez az álláspontom.

MN: Mit tudott megvalósítani a hétéves fejlesztési terv vállalásaiból?

MF: Sajnos nem sokat. Megteremtettük a park identitását, és végre gyökeret ereszthettünk az 'rségben. De a rehabilitációs folyamatokat még csak elkezdeni tudtuk. Ennek három szakmai irányt szabtunk: a tervek szerint visszaállítottuk volna az őrségi rétek fajgazdagságát, több természetes állapotú erdőt, erdőrezervátumot hoztunk volna létre, és rehabilitáltuk volna az 'rség vizeit és vizes élőhelyeit. A parkhoz pedig új területet, a Körmend és Vasvár irányában fekvő Csörnöc-Herpenyőt, egy több ezer hektáros, nagyon változatos vizes élőhelyet csatoltunk volna. Ezek a fejlesztések félbemaradtak.

MN: Hogyan látja a magyar nemzeti parkok fejlődését?

MF: Talán furcsa, de én ezt sikertörténetként értékelem. Az elmúlt években a parkok több milliárdnyi uniós támogatást tudtak megszerezni és beépíteni a fejlesztéseikbe. Aggteleken barlangrendszereket, világítást, járdákat építettek ki és látogatóközpontot, szállodát emeltek. Az 'rségi Nemzeti Park is így tudta könyvjóváírással megszerezni a környezetvédelmi tárcától a privatizálásra szánt Farkasfa Meteorológiai Állomást. Ez pedig egykor olyan látogatóközpont lehet, ahol csodásan bemutathatók a klímaváltozási és időjárási anomáliák, valamint az ökológiai változások összefüggései.

MN: Bejárva az államigazgatást, a civil szférát és a nemzeti parki igazgatói posztot, milyen motivációi maradtak a környezetvédelemben?

MF: Huszonhét éve foglalkozom hivatásszerűen természetvédelemmel. Látom, mi minden pusztulna el, ha nem avatkoznánk közbe időben. Mikor középiskolás voltam, minden októberben láttam, ahogy hatalmas számban a tatai tóhoz érkeznek a vadlibák, az olasz vadászok pedig a tó medréből lövik őket. Húsz év múlva, mikor már a természetvédelmi hivatalban dolgoztam, az első feladataim közé tartozott, hogy védett vizes területté nyilvánítottuk a tatai tavat, így kikerült a vadászati zónából. Ha most októberben elmegyünk Tatára, a libáknak már biztos leszállóhelyük van a tavon. Az ilyen eredmények miatt nem vesztettem el a természetvédelembe vetett hitemet.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.