Bayer Zsolt elgondolkodik, hogy mi a baj, de megoldásként még több gyűlöletet ajánl

  • narancs.hu
  • 2018. február 26.

Belpol

Rosszul érintette a hódmezővásárhelyi választás.

Úgy tűnik, hogy a Fidesz-szimpatizánsok is kissé lefagytak a tegnapi hódmezővásárhelyi ellenzéki győzelemtől. Míg Mráz Ágoston, a kormánypárti Nézőpont Intézet elemzője próbálja megmagyarázni az eredményt, addig Bayer Zsolt épp ennek ellenkezőjére szólít fel.

Ma reggeli publicisztikájában elismeri a súlyos vereséget, és azt kéri a kormánypárti hívektől, hogy ne próbálják meg most megmagyarázni az eredményt.

„Csak azt ne csináljuk, hogy most elkezdjük megmagyarázni. Jószerével 2006 óta alig-alig veszítettünk el bármit is. Főleg nem, ha valódi tétje volt. Ez most tizenkét éve az első komoly vereség. Szimbolikus térben, szimbolikus időben, szimbolikus városban.”

Bayer szerint a részvételi arány szimbolikusan magas volt, ezért sem érdemes becsapniuk önmagukat.

„Ideje most megállni egy pillanatra, és elgondolkodni, hogy mi a baj. Mit csinálunk rosszul, mi nem sikerült, mi volt a baja a hódmezővásárhelyi szavazóknak. Ha nem ezt akarjuk megérteni és feltárni, ha ehelyett elkezdünk félrenézni és leginkább hamis magyarázatokat gyártani, akkor nagy baj lesz. Nagyobb, mint amekkorát el tudunk képzelni” – írja Bayer

Bayer szerint a hódmezővásárhelyi vereség egyrészt rosszkor jött a Fidesznek, másrészt jókor, ugyanis még van 40 napjuk az országgyűlési választásokig arra, hogy kitalálják, mit rontottak el.

„Most jön a legnehezebb, legrémesebb, legfárasztóbb, leghalálosabb maraton. Nincs fáradtság, nincs kiengedés, nincs elbizakodottság, önhittség. Alázat van és tengernyi munka.”

Ha csak ennyi lenne, az egy józannak tekinthető reflexió lenne Bayertől – de mond mást is.

A „torz vigyorú” ellenzék (a „halott”, aki most Hódmezővásárhelyen „felült”) megint „a hazánkra fenekedik”, ezért Toldihoz hasonlóan még bátrabbnak kell lenniük, hogy ne váljék a Fideszből (= Magyarország) „farkasétek”. „Akkor mától így, ha kérhetem” – zárja sorait a párt felkent írója.

Vagyis ha valaki azt hitte, hogy a Fidesz a hátralévő negyven napban már nem fokozza a vadulást (= nyílt fenyegetés, félelemkeltés, hazaárulózás stb.), akkor az nagyot téved.

Figyelmébe ajánljuk