Eddig 561 milliárd forintba került a kormány határvédelemi programja

  • narancs.hu
  • 2021. január 21.

Belpol

Csütörtökön beszélt erről Németh Szilárd a déli határnál, miután Bakondi Györggyel kipróbáltak egy új Airbus helikoptert.

 

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója és Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára tartott sajtótájékoztatót csütörtökön a kelebiai határvédelmi bázison. A különösebb apropó nélküli programon Bakondi úgy fogalmazott: „A magyar migrációs politika sikeres, és a határvédelem érdekében alkalmazott eszközök, illetve erők hatékonyan oltalmazták Magyarországot, a magyar emberek biztonságát.”

Németh Szilárd mindehhez hozzátette: „a határsértések és az elfogott migránsok száma azt mutatja, hogy továbbra is nagyon nagy a nyomás a magyar határon, és szükség van azokra a műszaki és jogi, a határzárral kapcsolatos intézkedésekre, amelyeket még évekkel ezelőtt bevezettek”.

Az államtitkár azt is elárulta, hogy határ menti védekezésre 2015 óta 561 milliárd forintot fordított az ország.

A police.hu Határinfó oldalának adatai szerint 2021 második hetében 78 illegális határátlépőt fogtak el és állítottak elő.

A sajtótájékoztatóra azután került sor, hogy a politikusok részt vettek egy H145M típusú helikopter felderítő repülésében. Az Airbus által gyártott korszerű helikopterből a honvédség 2018-ban rendelt 20 darabot, ezzel Magyarország rögtön a típus legnagyobb beszerzőjévé vált. A honvédség helikopterállományának fejlesztésére eredetileg 30 orosz gépet akart vásárolni a kormány, de a Krím-félsziget annexióját követő nemzetközi szankciók miatt ez az üzlet nem valósulhatott meg. Ezután fordult a honvédség az Airbushoz, és rendelte meg a H145M könnyű-, illetve a H225M közepes helikoptereket.

Illegális bevándorlás - Sajtótájékoztató a kelebiai hatá

 
 
Németh Szilárd és a Mi-24-es. Fotó: MTI/Rosta Tibor
 

A Bakondi és Németh által megtekintett H145M felszerelhető többek között 70 milliméteres nem irányított rakétakonténerekkel és 20 milliméteres, illetve 12,7 milliméteres gépágyú-konténerekkel is. Benkő Tibor miniszter 2018-ban az M1-nek nyilatkozva beszélt arról, hogy a 20 darab helikopter vásárlása 100 milliárd forintba fog kerülni az államnak.

A sajtótájékoztatón résztvevő Németh Szilárd ugyanakkor nosztalgikus hangulatban lehetett, mert egy olyan maszkot viselt, amin a megtekintett géptípus által leváltani kívánt, kiöregedett orosz harci helikopter, a Mi-24-es képe volt látható.

Neked ajánljuk