Egy amerikai professzor kimondja: Orbán ma nagyobb veszélyt jelent a magyarokra, mint eddig bármikor

  • narancs.hu
  • 2017. június 15.

Belpol

Szerinte ha jövőre nyer a Fidesz, belátható időn belül aligha lehet leváltani.

Cas Mudde amerikai professzorral készített interjút a friss 168 Óra. Mudee a szélsőséges eszmék, a nacionalizmus kutatója, és április elején, miután a kormány elkezdte vegzálni a CEU-t, a The Guardianbe írt erős publicisztikát arról, hogy az Európai Uniónak már nem szabad tolerálni Orbán Viktor politikáját.

Mudde, aki a 90-es években rövid ideig a Közép-európai Egyetemen tanított, azt mondja, Orbán illiberális rendszere egész Európa számára kihívást jelent. Mudde szerint Orbán nativista, vagyis hajlik a xenofóbiára, autoriter és populista magatartásra, illetve nem fogad el semmiféle eltérést a saját maga által kialakított főáramtól.

Cas Mudde előadása

Cas Mudde előadása

Fotó: YouTube/University of Georgia

Az USA-beli Georgiai Egyetem docense azon az állásponton van, hogy az orbáni állam a korrupcióra, a kliensi kapcsolatokra épül, de úgy látja, ma már az Európai Unió is egyre kevésbé tolerálja a magyar miniszterelnök politikáját. „Orbán tudja, hogy az unió jogszabályokról és határozatokról, azaz szavakról szól, nem pedig a cselekvésről. Ha a megfelelő helyen a megfelelő dolgokat mondod, akkor kibújhatsz a kritika szorításából. Eddig jól járta a pávatáncot, de azt hiszem, eljutott a pontig, amikor már nem folytathatja úgy, mint eddig. A Fidesznek ma sokkal nagyobb a néppárti ellenzéke, mint bármikor korábban” – mondja a holland származású Mudde, aki úgy véli, Orbán ma veszélyesebb a magyarokra nézve, mint eddig bármikor, mert ha jövőre győz, akkor az amerikai kutató szerint a belátható jövőben az ellenzéknek nem sok esélye van választást nyerni, hiszen a magyar demokráciát évről évre újabb veszteségek érik.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.