Egy amerikai professzor kimondja: Orbán ma nagyobb veszélyt jelent a magyarokra, mint eddig bármikor

  • narancs.hu
  • 2017. június 15.

Belpol

Szerinte ha jövőre nyer a Fidesz, belátható időn belül aligha lehet leváltani.

Cas Mudde amerikai professzorral készített interjút a friss 168 Óra. Mudee a szélsőséges eszmék, a nacionalizmus kutatója, és április elején, miután a kormány elkezdte vegzálni a CEU-t, a The Guardianbe írt erős publicisztikát arról, hogy az Európai Uniónak már nem szabad tolerálni Orbán Viktor politikáját.

Mudde, aki a 90-es években rövid ideig a Közép-európai Egyetemen tanított, azt mondja, Orbán illiberális rendszere egész Európa számára kihívást jelent. Mudde szerint Orbán nativista, vagyis hajlik a xenofóbiára, autoriter és populista magatartásra, illetve nem fogad el semmiféle eltérést a saját maga által kialakított főáramtól.

Cas Mudde előadása

Cas Mudde előadása

Fotó: YouTube/University of Georgia

Az USA-beli Georgiai Egyetem docense azon az állásponton van, hogy az orbáni állam a korrupcióra, a kliensi kapcsolatokra épül, de úgy látja, ma már az Európai Unió is egyre kevésbé tolerálja a magyar miniszterelnök politikáját. „Orbán tudja, hogy az unió jogszabályokról és határozatokról, azaz szavakról szól, nem pedig a cselekvésről. Ha a megfelelő helyen a megfelelő dolgokat mondod, akkor kibújhatsz a kritika szorításából. Eddig jól járta a pávatáncot, de azt hiszem, eljutott a pontig, amikor már nem folytathatja úgy, mint eddig. A Fidesznek ma sokkal nagyobb a néppárti ellenzéke, mint bármikor korábban” – mondja a holland származású Mudde, aki úgy véli, Orbán ma veszélyesebb a magyarokra nézve, mint eddig bármikor, mert ha jövőre győz, akkor az amerikai kutató szerint a belátható jövőben az ellenzéknek nem sok esélye van választást nyerni, hiszen a magyar demokráciát évről évre újabb veszteségek érik.

Figyelmébe ajánljuk