„Egy szervezetet be lehet tiltani, de az írókat már nehezebb”

  • narancs.hu
  • 2023. november 1.

Belpol

Így reagált Parti Nagy Lajos Kossuth- és József Attila-díjas író a hírre, hogy az NKA indoklás nélkül megszüntette a Szépírók Társaságának támogatását.

Fellebbezési lehetőség és indoklás nélkül megszünteti a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Szépirodalmi Kollégiuma a Szépírók Társaságának támogatását a 2024-es évre – írja a hvg.hu a szervezet hétfői közleménye alapján.

Az NKA már tavaly is radikálisan csökkentette a legnagyobb független magyar írószervezet támogatását, most arról kaptak hivatalos értesítést, hogy a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalom Kollégiuma úgy döntött, a 2024-es évre teljesen megszünteti a Szépírók Társasága támogatását.

„Mivel a pályázatunkat az előző évek sikeres pályázatai anyagaival megegyező színvonalon, hasonló tartalommal állítottuk össze, valamint az igényelt költségvetésünket is az általunk is ismert, szerényebb méretű keretösszegnek megfelelően terveztük meg; és mivel »a jelentős, legalább egy évtizedes hagyománnyal rendelkező, reprezentatív magyarországi (...) írószervezetek, melyek taglétszáma a pályázatot megelőző évben legalább száz fő, és éves rendszerességgel szerveznek a pályázati célban megjelölt programokat« számára kiírt pályázaton éppen a negyedszázados múlttal, négyszáz taggal rendelkező és évi száz programot megvalósító Szépírók Társasága nem bizonyult érdemesnek a támogatásra, így

a döntést nehezen tudjuk máshogy értelmezni, mint a hazai független irodalmi-kulturális civil közösség elleni, a független színházak kivéreztetéséhez hasonló egyértelmű és nyílt politikai támadásként, elhallgattatási szándékként” – írta a szervezet.

"Egy szervezetet be lehet tiltani, de az írókat már nehezebb" – így reagált az rtl.hu-nak Parti Nagy Lajos Kossuth- és József Attila-díjas író arra, hogy a kormány jövőre megszünteti a Szépírók Társaságának állami támogatását.

Az írószervezet már tavaly adománygyűjtő kampányt indított, miután kiderült, hogy az NKA harmadára csökkentette az éves támogatási összeget.

A Szépírók Társaság hamarosan ismét támogatói estet szervez.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk