Élőlánc lesz vasárnap az SZFE és a Parlament épülete között

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 3.

Belpol

A diákok egy dokumentumot is el akarnak juttatni az Országházba.

Vasárnap délutánra élőláncot szerveznek a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai – jelentették be a mai Vas utcai sajtótájékoztatón.

A cél, hogy a lánc az SZFE épületétől a Parlamentig tartson, s közben érintse az egyetem Szentkirályi utcai épületét, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet, az ELTE BTK épületét, a Corvinus Egyetemet és a Károli Gáspár Református Egyetemet. A szervezők szerint ehhez ötezer résztvevőre van szükség.

De nemcsak élőlánccal készülnek, hanem el akarnak juttatni a Parlamentbe egy olyan dokumentumot, amely azokat az alapelveket tartalmazza, amik alapján az egyetem diákjai együtt tudnak működni a fenntartóval. Mindezt az egyetem lemondott szenátusa (amelynek 18 tagjából 5 diák) készítette.

Eddig számos más oktatási intézmény jelezte, hogy kiáll az SZFE-s diákok mellett. Többek között a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatói, kutatói és munkatársai, a Pécsi Tudományegyetem Filmtudományi és Vizuális Tanulmányok Tanszéke, az Eötvös Károly Intézet, az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete, és a Kaposvári Egyetem színműs diákjai. Tegnap pedig több száz civil jelent meg a pécsi Nemzeti Színház épülete előtt, hogy kifejezzék szolidaritásukat az SZFE-s diákokkal.

Továbbá a Magyar Képzőművészeti Egyetem doktori iskolájához hasonló akcióval támogatja a MOME Hallgatói Önkormányzata az SZFE ügyét. Érdekes fejlemény azonban, hogy a Zeneakadémia Hallgatói Önkormányzata visszavonta támogatását.

Security Check Required

null

Figyelmébe ajánljuk