Ennyit a rezsicsökkentésről: Brüsszelben olcsóbb a gáz, mint Budapesten

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 07., 16:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ez Németh Szilárd nagy sikere.

Bár kW/euró alapon Budapest a legolcsóbb európai város, ha beleszámítjuk a béreket is a gáz átlagárába, akkor Brüsszel, London, és Luxembourg is megelőz minket olcsóságban – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) honlapjáról, amelyet a 24.hu szemlézett.

A lista szerint a budapestiek átlagosan 12,09 eurócentet fizetnek kilowattóránként a gázért, ami ugyan a harmadik legalacsonyabb ár az EU fővárosai közül Vilnius és Szófia után, ám ha vásárlóerő paritáson számolunk, már az derül ki, hogy Rómában, Londonban, Brüsszelben, Párizsban és Stockholmba is olcsóbb a gáz.

További részleteket a 24.hu cikkében találnak.

A nagy rezsiátverésről már korábban is írtunk, cikkünket itt olvashatja el:

A sokszorosát fizetjük vissza - A rezsicsökkentés ára: a csőd szélén a víz- és csatornaszolgáltatás

A kormány a csőd szélére sodorta a víz- és a csatornaszolgáltatást, a baj akkora, hogy már a Fidesz-közeli Századvég is arra jutott, ez nem mehet így tovább. A minisztérium megmozdult, de rengeteg pénz kellene a normális működéshez, ráadásul az Európai Uniónál is bajba kerülhetünk. És persze itt is akad kormányközeli vállalkozó.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 07., 16:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  rworse
  2018. május 07., hétfő 16:34
  Ez egy "kissé" erőltetett "cikk" lett.
 2. 2
  Cyrano
  2018. május 07., hétfő 21:03
  Lehet, hogy te már régóta érted, Mari néni, Pista bácsi még mindig nem.
 3. 3
  rworse
  2018. május 08., kedd 06:05
  Cyrano

  Én se értem. Ha árakról van szó, akkor árakról legyen szó, ne vásárlóerőparitásról. Tehát már a cikk címe eleve nem igaz, ugyanis Brüsszelben drágább a gáz, és a cikk szövege magyarázkodás a címbéli hazugsághoz képest. Ez Prostisrácok módszer.
 4. 4
  rworse
  2018. május 08., kedd 06:14
  Nem az az olcsóság, ha valahol magasak a fizetések. A magas fizetés az magas fizetés, az olcsóság pedig olcsóság. Az olcsóság alacsony ár. Budapesten tehát olcsóbb, mivel alacsonyabb az ára. Olcsóságot NEM számolunk vásárlóerőparitáson, mert az másról szól, és ha vásárlóerőparitást számolunk, akkor nem írjuk a címbe,, hogy Brüsszelben olcsóbb, ugyanis Budapesten olcsóbb.
 5. 5
  Cyrano
  2018. május 08., kedd 07:35
  Akkor nagyon nem értünk egyet.
  Ugyanis szerintem meg bizony minden árat csak úgy lenne szabad összehasonlítani, hogy hány órádat visz el az életedből az, hogy megszerezd a terméket.
  A termék ára mindig alapanyag + munkadíj. Ezért nem lehet más összehasonlítási alap, mint a termék megszerzésére fordított munkaidő arány.
  Úgy pláne nem, hogy nálunk van alapdíj is. (Amit ilyen számításoknál soha nem nem vesznek figyelembe, pedig kemény árnövelő, és az idők során szépen emelkedett.)

  Az, hogy a cikk elnagyolt és nem fejti ki rendesen a problémát, azzal egyetértek.
 6. 6
  Cyrano
  2018. május 08., kedd 07:53
  Ha neked 5 óra munkádba kerül, hogy megvehesd a terméket, a nyugati polgárnak meg kettőbe, akkor kinél olcsóbb a termék?
 7. 7
  rworse
  2018. május 08., kedd 11:05
  Cyrano

  Árat sokféleképpen szabad és kell összehasonlítani, például vásárlóerőparitáson is, például fogyasztói kosarak arányaiban is, ez mind fontos, de az olcsóság alacsony árat jelent. Pénznemparitáson. Pl. kW/euró vagy dollár. Itt kevesebb euró kilowattonként, tehát itt olcsóbb. Példád szerint, ha én itt 5 órányi itteni munkámért kapom meg, a brüsszeli Brüsszelben két órányi brüsszeli munkáért kapja meg, akkor a brüsszeli itt félórányi brüsszeli munkájáért kapja meg. Tehát itt olcsóbb. Alacsonyabb az ára itt, tehát itt olcsóbb. Tehát azt kell írni a címbe, hogy Budapesten olcsóbb, ugyanis, ha azt írjuk a címbe, hogy Brüsszelben olcsóbb, akkor Prosti Srácok vagyunk. Brüsszelben drágább - ami független attól, hogy a brüsszeliek brüsszeli munkával mennyit keresnek.
 8. 8
  Rumata
  2018. május 08., kedd 12:25
  Nem erőltetett és nem is érthetetlen.

  A cikk arra utal, hogy Orbán eredeti "rezsicsökkentésének" is az volt az indoklása, hogy A MAGYAR BÉREKHEZ KÉPEST túl magas a hazai közműár.

  A hazai lakossági közműár már a rezsicsökkentés előtt is alacsonyabb volt az európai átlagnál.

  Tehát pusztán a magyar és a külföldi euró/kWh árak összehasonlítása alapján Orbán nem tudta volna megindokolni a közműcégeket bedöntő, átgondolatlan "rezsicsökkentést".

  Vagyis a cikk arra hívja fel a figyelmet, hogy Orbán még a saját vásárlóerő-paritásos összehasonlítása szerint is csúfos kudarcot vallott a rezsicsökkentéssel.
 9. 9
  Rumata
  2018. május 08., kedd 12:38
  #5 Cyrano:

  Magyarország egy szélsőségesen nyitott gazdaság, tehát nálunk alapvetően a világpiaci árak érvényesülnek.

  Ami azt jelenti, hogy az árakat csak a mindenkori kormány durva beavatkozása (adórendszer és hatósági árak) tudja eltéríteni a világpiaci áraktól.

  Ilyen körülmények között valóban megtévesztő dolog a vásárlóerő-paritás alapján megítélni az árakat, mivel a vásárlóerő-paritás alapjául szolgáló fogyasztói kosár már eleve manipulált árú termékekkel van tele.

  Nem véletlen, hogy Fletóék egy ideje már rájöttek arra, hogy a kisjövedelmű tömegek szociális támogatását nem a lakossági közműárak hatósági előírásával, hanem a minimális közműszolgáltatás kedvezményes (vagy ingyenes) juttatásával volna célszerű biztosítani.

  A minimális közműszolgáltatás ingyenes juttatása ugyanis nem torzítja az árakat, tehát nem jelent kártékony beavatkozást a piaci folyamatokba.
 10. 10
  Rumata
  2018. május 08., kedd 12:42
  És persze hozzátenném, hogy a fogyasztói kosár összetétele már eleve manipulált, és ezért egyáltalán nem biztos, hogy reális árszintet tükröz.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra