Csak szemet ne szúrjon – Ételosztás Budapesten

Belpol

Nem olyan egyszerű ma ételt osztani a főváros korlátozó intézkedései miatt Budapesten, de úgy tűnik, van olyan szervezet, amely saját lehetőségeit kiaknázva így is, úgy is megszervezi. A Máltai Szeretetszolgálat saját épületének udvarában adott ebédet két nap is a rászorulóknak, ügyet sem vetve a politikára. Vagy mégsem?

Ezer-ezer adag meleg ételt osztott ki rászoruló emberek között tegnap és ma a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a karitatív szervezet – Parlamenttel szemközti – Bem rakparti központjának udvarán. A rendszeres ételosztáson túl a mostani „akciónak” figyelemfelhívó jellege is volt, mert „a rászorulóknak a tavaszi időszak közeledtével, a krízisidőszak végén is szükségük van figyelemre, segítségre és törődésre” – hangsúlyozták a szeretetszolgálat dolgozói.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A Máltai-udvarban egyébként újra meg újra szerveznek ételosztást, így ez az esemény a szervezők elmondása szerint nincs semmilyen kapcsolatban a fővárosi tilalommal, csupán véletlenül alakult így.

Az év elején ugyanis világos lett, hogy a főváros ezentúl nem nézi jó szemmel a jótékonysági étkeztetést. Januárban sorozatban napolta el a közterület-használati kérelmeket az illetékes fővárosi bizottság, mondván, „vezetői szinten” kell döntést hozni. Az ilyen alkalmakkor gyülekező szegény embereket gyakorlatilag kiszorították a frekventált helyekről. A helyzet jelenlegi állása szerint február végén döntött a Fővárosi Közgyűlés, a fővárosi önkormányzat öt – saját tulajdonú – helyszínt jelölt ki, ahol karitatív szervezetek díjmentesen használhatják a közterületet: mindennap reggel 8 és este 6 óra között lehet ételt osztani. Az öt helyszín mindegyikét úgy válogatták, hogy véletlenül se szúrjanak szemet a nélkülözők, így az I. kerületben a Déli pályaudvar Krisztina körút felőli kijáratánál egy fedett részen; a IV. kerületben az Árpád utca és a Szilágyi utca kereszteződésénél, az újpesti felüljárónál; a XIV. kerületben az Ajtósi Dürer sor felől a parkba vezető aszfaltos útszakaszon, a IX. kerületben a Soroksári út és a Máriássy utca találkozásánál, a vasút mellett; valamint a XI. kerületben a Budafoki út–Galváni út találkozásánál egy parkolóban lesz lehetőség erre a karitatív tevékenységre.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A Máltai Szeretetszolgálat március 1-jén tartott ételosztását 12 órától hirdették meg, de már kicsit korábban elkezdték porciózni az ennivalót, így a déli harangszó után nem sokkal már 235 sorszámot adtak ki a fehér mellényes – ezúttal egészen fiatal, gimnazista korú – önkéntesek. A mai menü székelykáposzta volt friss kenyérrel, hozzá meleg tea. Nem kellett hosszan várakozniuk a sorban állóknak, egészen gyorsan meleg ebédhez jutott mindenki. Az étellel megrakott műanyag tálcákkal le is lehetett ülni az erre az alkalomra felállított sátrakban – amik tegnap a szakadó esőben igencsak jó szolgálatot tettek –, ahol a sörpadokon kényelmesen elfogyaszthatták ma a székelykáposztát, tegnap a babgulyást. Az ételosztás meghirdetésekor nem határoztak meg célcsoportot, bárki jöhetett, aki hallott az aznapi étkeztetésről, amelyről a rászorulók plakátokat látva értesülhettek, vagy a különböző ellátó intézményektől, illetve szociális munkásoktól. Ebédre várt hajléktalan és kisnyugdíjas, nagycsaládos vagy a gyerekét egyedül nevelő szülő a kisfiával, de olyanok is, akikről – ahogy mondani szokták – „ránézésre meg nem mondaná senki”, hogy ételt oszt vagy elvesz. De akadtak olyan rutinos „ebédelők” is, akik többször álltak sorba, mert, ahogy a máltaisok mondták, addig lehet repetázni, amíg van mit. A február 28-i ételosztáson körülbelül 600 adag babgulyást adtak ki, a megmaradt ennivalót pedig a szeretetszolgálat munkatársai beteg hajléktalanoknak vitték el, olyanoknak, akik esetleg maguk nem tudtak elmenni, illetve hajléktalanellátó intézményekbe szállították a pluszadagokat.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Az ételosztáson kívül mozgó orvosi rendelő is volt a Máltai-udvarban, ami majdnem úgy működik, mint egy háziorvosi rendelő, szinte csak azzal a különbséggel, hogy egy mentőautóban folyik a tevékenység. Lehet gyógyszert felíratni, az orvosok elvégzik a szükséges vizsgálatokat, helyben ellátják vagy kezelik a betegségeket, intéznek mindent, ami szükséges. A speciálisan erre a célra kialakított autók egyébként Budapest utcáit járják, vagy egy-egy frekventált területen az esti órákban rendelnek. Információnk szerint ezeket a kitelepült orvosi ellátóbázisokat a téli hónapokban naponta 40-50, nyáron 25-30 ember látogatja, és kér különféle segítséget.

Ma a napsütéses ebédosztáson közel ezer ember lakott jól, aki rászorult, betegellátásban is részesült, az öröm vagy elégedettség szinte mindenkin látszott, de volt olyan is persze, aki a holnapra gondolva a legfontosabb kérdést tette fel: „Lehet már tudni, mikor lesz a következő?”

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Figyelmébe ajánljuk