Ők lennének tehát a haza új ellenségei: ezekre a civil szervezetekre szállt rá Kocsis Máté

  • narancs.hu
  • 2017. július 1.

Belpol

Pedig azon dolgoznak, hogy jobbá tegyék a nyolcadik kerületet.

A hét közepén felfüggesztették az Auróra közösségi ház és szórakozóhely vendéglátóipari tevékenységét, ami persze nem egyenlő a hely bezárásával. A probléma abból fakad, hogy a vendégek fogyasztásából finanszírozzák társadalmi küldetésüket, jelesül azt, hogy helyet adnak olyan civil szervezeteknek, melyek főként hátrányos helyzetű társadalmi rétegekkel foglalkoznak.

Hiánypótló társadalmi munka

Az Auróra jelenleg hét civil szervezetnek, illetve közösségnek (Láthatatlan Tanoda, Közélet Iskolája, Dor Hadas zsidó közösség, Szivárvány Misszió, Roma Sajtóközpont, Alternatíva Alapítvány, Pneuma Szöv., Utcáról Lakásba Egyesület) ad otthont. Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítványhoz tartozó Láthatatlan Tanoda munkatársai és önkéntesei kifejezetten a nyolcadik kerületi, rossz anyagi körülmények között élő, jellemzően szegregált oktatásban tanuló roma gyerekekkel foglalkoznak. Heti rendszerességgel mentorprogram keretében dolgoznak azon, hogy az eleve hátrányból induló roma óvodások és kisiskolások később képesek legyenek jobb színvonalú, integrált oktatásba bekerülni. A Tanoda szociális munkása nemcsak a gyerekekkel, hanem azok családjával is törődik, rendszerszinten ösztönözve őket arra, hogy kihozzák a kicsikből a maximumot.

A Közélet Iskolája nevű közösségi szervezet azon dolgozik, hogy a kirekesztett társadalmi csoportok is tisztában legyenek állampolgári jogaikkal, és érvényesíteni is tudják azokat. Ennek érdekében képzéseket szerveznek és kutatásokat is csinálnak. Saját megfogalmazásukban egyfajta „mozgalmi kutatóközpontként” kívánnak működni, ahol olyan kutatásokat végeznek, amelyek más, társadalmi változásért küzdő civil szervezetek munkáját segítik. A házban működik Kocsis Máté nagy bánatára az LMBTQ embereket és jogaikat képviselő Budapest Pride, többek között ezért is az Auróra lesz idén is a Budapest Pride Fesztivál bázisa, ahol számos beszélgetést és workshopot fognak tartani. A nyolcadik kerület sajátosságaiból fakadóan adja magát, hogy itt kapott helyet az Alternatíva Alapítvány, amely a legsérülékenyebb társadalmi csoportokat, például az intravénás szerhasználókat, szexmunkásokat vagy romákat kívánja segíteni olyan egészségügyi szolgáltatásokkal, mint a HIV/STD betegségek rendszeres gyorstesztes szűrése és tanácsadás, illetve az ehhez kapcsolódó prevenciós tevékenység. „Mindezzel erősíteni szeretnénk azt a védőhálót, mely hozzájárul a közegészségügyi helyzet javításához, és minden ember egészséges környezethez való jogához.”

Az Auróra egyébként nem csak állandó munkahelyet biztosít ezeknek a szervezeteknek, de lehetőséget nyújt arra is, hogy mindenki számára nyitott programokat szervezzenek. Az Alternatíva Alapítvány például a 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen keretében kerekasztal-beszélgetést szervezett a prostitúcióról és az ártalomcsökkentésről, ahol különböző területen dolgozó szakemberekkel beszélgettek többek között arról, hogy milyen tapasztalataik vannak a prostitúcióban érintett nőkkel és fiatalkorú lányokkal való tanácsadási munkában.

Nemrég csatlakozott az Auróra közösségéhez az Utcáról Lakásba Egyesület, amelynek célja, hogy minél több hajléktalan embert juttasson szociális bérlakáshoz. A korábban felsorolt, állandó jelleggel itt működő civil szervezeteken kívül még sok más közösség rendez rendszeresen programokat, ilyen például A Város Mindenkié csoport, amit főleg hajléktalan aktivisták működtetnek, és többek között a hajléktalanság kriminalizációjának felszámolásáért küzdenek.

Az egyik legutóbbi aurórás program során pedig a jelenlegi magyar médiapiac átalakulásáról beszélgetett Gazda Albert (mno.hu, ex-origo), Jámbor András (Kettős Mérce), Szily László (444.hu) és Gerényi Gábor (Azonnali, ex-mandiner).

Mindezek tudatában nem teljesen világos, hogy a környékbeli lakosok miért mondják azt különböző lakossági fórumokon, hogy az Auróra miatt nem mernek esténként kimenni az utcára. S tényleg mondják-e?

„Mindent meg fogunk tenni” – Lukács Áron, Auróra

Bár ételt és italt már nem adhatnak a pultból, az Auróra kapujára nem került lakat. Továbbra is működni fognak, de ehhez a közösség segítségét kérik. magyarnarancs.hu: Tisztázzuk a helyzetet: az Auróra és a kert fizikailag nem zár be, továbbra is lesznek programok, rendezvények, csak vendéglátóipari egységként nem működhettek, igaz?

Figyelmébe ajánljuk