Ezüstérmére nyomják Petőfi arcképét

  • narancs.hu
  • 2023. január 4.

Belpol

Utoljára a tízforintos bankjegyen szerepelt, 1947-től 1992-ig.

A Magyar Nemzeti Bank a Himnusz megírásának és Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójáról is érmék kibocsátásával emlékezik meg idén  – közölte a Bank360.hu.

Az első emlékérmét a magyar kultúra napján, január 23-án jelentetik meg, és Kölcsey Ferenc műve, a Himnusz előtt tiszteleg. Az ezüst változatot 15 ezer, a színesfém verziót 3 ezer forintos névértéken hozza forgalomba az MNB.

A Petőfi-érmék április 11-én, a magyar költészet napján vásárolhatók meg először. Az ezüstérme 30 ezer forintos, a színesfém változat 7500 forint értékű lesz.

A költő arcképe korábban is szerepelt magyar pénzen: az 1947. július 25-étől forgalomba hozott, és 1992. szeptember 30-ig használt  papír tízforintoson.

A Magyar Nemzeti Bank emlékérmét ad ki idén Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulója alkalmából, így köszönti a 300. évfordulóját ünneplő Magyar Nemzeti Levéltárt, és a 75 éve működő Országos Mentőszolgálatot.

Aranypénzt is veret az MNB, I. András király emlékére, folytatja a nemzeti emlékhelyeket, magyar felfedezőket, találmányokat,  a matematikai Wolf-díjasainkat, a pásztor- és vadászkutyafajtákat, a Magyar népmesék rajzfilmsorozatot bemutató érmesorozatokat.

Az MNB alapvetően gyűjtőknek készíti ezeket az emlékérméket, de vannak, akik befektetésként veszik, mert általában jól tartják az értéküket.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk