Fegyelmi eljárás indult az LMP képviselője ellen, mert a kampány alatt többször egyeztetett Schmidt Máriával

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2018. júl. 04., 14:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Hónapokkal a választások után sem csitulnak a kedélyek az ökopártban. Volt verekedés és kocsmai anyázás, fegyelmi eljárások és kilépések zajlanak, s az ex-kampánytanácsadó ki nem fizetett szerződése kavar vihart. Mi vezetett idáig, és mi állhat annak a híresztelésnek a hátterében, hogy a Fidesz az LMP-be is betette a lábát? Ajánló a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsból.

Több mint fél tucat, a párt vezetésére és a kampányra rálátó LMP-sel beszélgettünk az elmúlt hetekben azért, hogy megértsük, mi zajlott a pártban a választások előtti fél évben. A párt egyes vezetői egyeztettek fideszes prominensekkel, a kampányt egy idő után elhanyagolta az azt irányító csapat, Ron Werbernek pedig szándékosan nem fizették ki tiszteletdíját – állították forrásaink, akik közül többen attól tartanak: jobboldali fordulat várható az LMP-ben. (Névvel ugyanakkor senki nem vállalta a nyilatkozatát.)

Az LMP vezetése elszabotálta a kampányt, és nem fizette ki Werbert, állítja a tanácsadó

Szél Bernadett és Ungár Péter félrevezeti az LMP vezetését és tagságát, szándékosan elszabotálta a kampányt, és még ki sem fizették Ron Werbert. Ezt állítja két birtokunkba került levél, melyet az izraeli tanácsadó ügyvédje küldött az LMP vezetésének. Akár bírósági ügy is lehet a szerződésszegésből.

Az a feltételezés, hogy az LMP és a Fidesz közötti kapcsolat nem a hagyományos ellenzéki-kormánypárti felállás szerint alakul, már korábban is felmerült. A 2016-os alkotmánybíró-választás során például a Fidesz megegyezett az LMP-vel a jelöltekről (a tárgyalásokat a zöldpárt részéről Schiffer András vezette), a plakáttörvény tavaly nyári vitájakor pedig Hadházy Ákos, a párt társelnöke arról beszélt a Hír Tv-ben, hogy Rogán Antal és Kósa Lajos személyesen győzködték az LMP képviselőit, segítsenek a kétharmados törvény megszavazásában. A párt volt társelnöke a választások előtt és után is tett olyan nyilatkozatokat, hogy az LMP-be is beágyazódott a Fidesz, és egyes LMP-sek akarva vagy akaratlanul a kormánypártot segítik.

Arról több beszélgetőtársunk is beszámolt, hogy a választások előtti időszakban is volt kommunikáció LMP-s politikusok, a kampánycsapat és egyes fideszes politikusok között. E híresztelésekben rendre Schmidt Mária, Orbán Viktor volt tanácsadójának neve bukkant fel, és nem csupán azért, mert ő Ungár Péter édesanyja.

Schmuck Erzsébet, az LMP kampányfőnöke és jelenlegi parlamenti képviselője (aki a Medgyessy-kormány alatt államtitkár is volt) nem titkolja, hogy régóta jóban van Schmidttel. A párton belül már márciusban lábra kapott a szóbeszéd, hogy Schmuck a kampány ideje alatt többször is telefonon egyeztetett Schmidt Máriával. Mivel Schmuck sofőrje fültanúja volt a beszélgetéseknek, azok nem maradtak titokban. Több forrásunk is megerősítette, hogy a hívások miatt jelenleg fegyelmi eljárás zajlik Schmuckkal szemben, ami nyár végére zárulhat le. Az egyik forrásunk mind­azon­által nem tulajdonít valódi jelentőséget ezeknek a beszélgetéseknek: „Tudom, hogy ciki, de Schmuck annyira nem volt képben az LMP ügyeivel a kampányban, hogy még akkor sem tudott volna érzékeny adatokat megosztani Schmidttel, ha kifejezetten ártani akart volna a pártnak.”

Schmidt Máriával nemcsak Ungár és Schmuck, de Szél Bernadett is kapcsolatban állhatott – állította több forrásunk.

De a pártot jól ismerők Sallai Róbert Benedeket, a párt volt titkárát és parlamenti képviselőjét is azok között emlegették, akikre hatással lehetett a Fidesz. Sallai 2017 őszén még a „csendes koor­dináció” híve volt, azaz amellett érvelt, hogy az ellenzéki pártok ne kampányoljanak azokban a körzetekben, ahol lehet tudni, hogy nem az övék az esélyes ellenzéki jelölt. Sallai plakátokat sem rendelt a saját körzetében, mert ott a jobbikos indulót tartotta esélyesnek. A taktika helyességéről nem tudta meggyőzni párttársait, de úgy tudjuk, a saját szakállára elkezdett más pártokkal tárgyalni róla. Év végére azonban Sallai 180 fokos fordulatot vett, s a koordináció és a visszalépések legnagyobb ellenzője lett. Mindez odáig fajult, hogy árulónak nevezte a visszalépőket, és sokmilliós perrel fenyegette meg azokat a jelölteket, akik végül nem indulnak a választásokon.

További részletek a fideszes kapcsolatról és arról, hogy miért félnek sokan egy jobboldali fordulattól a pártban, az e heti Magyar Narancsban olvashat.

Magyar Narancs - Archívum részletes

Úgy tűnik, a magyar nyelvű operajátszás mostanában kezd újra valamelyest teret hódítani magának, s ez egyszerre természetes és üdvözlendő folyamat. Lassanként levonható ugyanis az elmúlt pár évtized tanulsága: az eredeti nyelven való operajátszás kizárólagossága felhalmoz egyfajta értelmi és érzelmi deficitet itthon - és bizony a nagyvilágban is.

 

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2018. júl. 04., 14:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 13
  rworse
  2018. július 05., csütörtök 21:08
  tiszapolgári, 8

  Mint civil, persze, a normálisabbak között volt, de a (szak)politikusság szakma, és Kukorelly nem ért hozzá. Persze nem eleve baj, hogy nem ért hozzá, hiszen hályogkovács módjára is lehet szerencsés kézzel nyúlni a témákhoz, de Kukorellyre kevéssé volt szerintem érvényes, hogy szerencsés kézzel nyúlt volna.
 2. 12
  zabrazabra
  2018. július 05., csütörtök 20:57
  1. Kukorelly író mondta, h a ballib holdudvar sose tudta nekik megbocsátani, h nem akartak új szdsz lenni. Nem tudom, szó van-e a cikkben erről (nyilván nincs), pedig ez az lmp történetének és jelenének kulcskérdése. 2. A roncsbaloldalról (mszp, dk) kiderült, h országosan nincsenek, budapesti kispárt lettek, a szövetségeseik (PM, Liberálisok) pedig csak médiapártok. Az lmp-nek van valódi támogatottsága, pici, de van, ezért a ballib holdudvar számára kinyírandóak, h megszerezzék a szavazóikat.
 3. 11
  szegedi789
  2018. július 05., csütörtök 16:51
  Látom, mostanság nagyon ráálltál Freud-Coelho-féle kommentelő értékelő vonalra. Bár múltkor meg komment hasznossági útmutatással éltél, hogy felesleges dolgokkal (axtroll kiröhögése) ne bíbelődjön az ember-kommentelő fia...
  Most akkor ezt így hogy?
 4. 10
  tiszapolgári
  2018. július 05., csütörtök 13:15
  szegedi789

  Természetesen én csak relatíve, a többi képviselőhöz képest tartom Kukorellyt normálisnak.
  Néhány szuper komoly és extra felnőtt kommentelőhöz képest ő is egy nagy nulla.

 5. 9
  szegedi789
  2018. július 05., csütörtök 11:53
  A rezsimnek kellően infantilis és komolytalan. Egy kamu pártban. Ó, de jó...
 6. 8
  tiszapolgári
  2018. július 05., csütörtök 11:03
  7

  Az utóbbi tíz év legnormálisabb országgyűlési képviselője volt.
 7. 7
  rworse
  2018. július 05., csütörtök 09:56
  szegedi789, 5

  Na jó, hát Kukorelly mint politikus...
 8. 6
  szegedi789
  2018. július 04., szerda 21:47
  - Anyu vedd meg a partot, ööö, a pártot !
  - Jó Petike, de először pakold össze a legókat, és az 50 milkó kézpénzt. Majd takaríts fel az online szerkesztőséged után !
  - Óóóólyan vagy édesanyám ! A Viktor bácsi hajnalig futkoshat meztelen a Pancho Aréna kezdőkörében, majd Lőrinc intéző a hátán elviszi a kisvasúthoz, és kora reggelig száguld fel-alá a masinisztával. Naaaaaaaaaa!!!!!
  - Van valami jó székháza kellemes belvárosi környéken ezeknek eladásra?
  - Nem tudom. De most én áááálamférfiiiiii akarok lenniiiiiiii !!!!!!
  - Petike fogat kell mosni, mert Szél Bernadett nem fogja felolvasni az esti mesét !
  - De ha megveszed, berakhatod a terror házába, mint leszalámizott ellenzék. Plusz irodát is béreltethetsz velük ! Kellemesen magas négyzetméter árú környéken ! Én mindig kölcsönadom majd őket... Ahahahnyúúúúú!!!!!
  - Nem , ez nem jön be. Ez a balliberáliskettősmérce ! Pontos üzleti terveket akarok reggelre a kakó mellé ! Engem csak egy dolog hatott meg, sírtam amikor kiderült a tudományos idézettségi mutatóm silány volta ! Balliberáliskettősmérce, balliberáliskettősmérce x12 . . .
 9. 5
  szegedi789
  2018. július 04., szerda 21:30
  Rworse mindig ezekkel a ajánlócédulákkal jön.
  Akkor én is előállok az első negatív elempé-emlékemmel! Narancs Kukorelly-interjúja 2010 februárjából. Effektíve ideges lettem K. hablatyától.
 10. 4
  harcolj
  2018. július 04., szerda 20:45
  Ungár Pötyit az anyja ültette az LMP-be. Hihetetlen hogy Szél Bernadett ehhez asszisztált . Schiffer és tettestársai (Kukorelli és egyéb álkultúrmaffiózók) nagyban segítettek a pöcegödörbe taszítani a magyar demokráciát.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra