Gulyás Gergely: A vita, amelyet Karsai Dániel kezdeményezett, nem ér véget

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 29.

Belpol

A miniszter egyedüliként folytatott vitát Karsai Dániellel az életvégi döntésről.

Elsőként, és a gyanúnk szerint utolsóként a Fideszből Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter búcsúzott a szombaton elhunyt Karsai Dánieltől. Karsai életének utolsó hónapjaiban is harcolt az aktív eutanázia jogáért, amelyet a Fidesz a keresztény értékekre hivatkozva kategorikusan elutasított annak ellenére is, hogy Karsainak az ALS-betegsége miatt rengeteg fájdalmat és súlyos fizikai leépülést kellett átélnie.

„Karsai Dánielt idén júniusig nem ismertem személyesen, csak írásaiból, interjúiból, politikai és alkotmányjogi megnyilatkozásaiból. Már találkozásunk előtt tudtuk mindketten, hogy a legtöbb közéleti kérdésben nem értünk egyet, így az aktív eutanázia megítélésében sem”

írta Gulyás, hozzátéve, hogy „ahogyan azonban ő ezt az ügyet képviselte, egy halálos betegséggel és fizikai erejének drámai fogyatkozásával bátran – sőt gyakran öniróniával – szembenézve, az feltétlen tiszteletet parancsol”.

Gulyás – aki egyébként a kormányból tulajdonképpen egyedüliként folytatott érdemi beszélgetést Karsaival az ügyről – azt is elmondta, hogy Karsai ügye biztosan folytatódik. „A betegségével együttjáró fizikai nehézségek semmit sem változtattak igényes jogi kifejezőkészségén, amely az egy nemzedékkel előttünk járó jogászprofesszorok legjobbjainak sajátja volt. A vita, amit Magyarországon elindított az emberi méltóság tartalmáról, kereteiről és korlátairól – többek között az ő fellépésének következményeként – halálával nem ér véget. A megrendítő betegsége során tanúsított magatartása is ékes bizonyítéka annak, hogy Karsai Dániel az emberi méltóság kiemelkedő képviselője volt. Nyugodjon békében!”

Karsai Dániel és Gulyás Gergely még nyáron találkoztak, a beszámolók szerint Gulyás akkor azzal érvelt, hogy vallásos emberként nem tudja elképzelni, hogy felhatalmazást adjon emberi élet kioltására egy másik embernek. Erre Karsai azt mondta, egy világi államban vallási érvek alapján se pro se kontra nem lehet jogot alkotni, főleg nem alapvető jogot elvonni.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Elhunyt Karsai Dániel

  • narancs.hu
Negyvenhét éves korában meghalt Karsai Dániel. Az alkotmányjogász több mint három éven át hősiesen küzdött gyógyíthatatlan betegségével, miközben próbálta elérni az aktív eutanázia magyarországi engedélyezését.