Gyakran megverik a magyar vasutasokat

  • narancs.hu
  • 2018. október 10.

Belpol

A szakszervezet a büntetés szigorítását követeli.

A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) a büntető törvénykönyv szigorítását követeli a vasutasokat érő egyre gyakoribb bántalmazások miatt.

A szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja, hogy a közfeladatot ellátó jegyvizsgálók testi védelmében és visszatartó erőként a büntetési tétel 1–5-ről 2–8 évre történő emelését, valamint az utasforgalom számára nyitott terület és a már fogalomban levő vasúti kocsik kamerával való felszerelését szorgalmazza.

false

 

Fotó: Wikipédia

Javaslatot tettek a minősített esetek szigorítására is: a csoportos, fegyveres vagy felfegyverkezve elkövetett erőszak esetén a büntetést 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztésre, a csoportos elkövetés vezetőjét pedig 5 évtől 15 évig tartó börtönre ítélnék. A VSZ szerint erre azért van szükség, mert a bántalmazások gyakorisága és kimenetele is egyre nagyobb probléma, az elkövetők gyakran az áldozat életét is veszélyeztetik.

A megtámadott vasutasok – többnyire jegyvizsgálók – a lelki trauma miatt sokszor elhagyják a pályát, ez pedig a kritikus létszámhiánnyal küzdő cégnek nagy veszteség. A jegyvizsgálók közfeladatot ellátó személynek minősülnek, ezért fokozott büntetőjogi védelem illeti meg őket. Az ellenük elkövetett erőszakot a törvény ugyanolyan mértékben bünteti, mint a hivatalos személy elleni erőszakot – olvasható a közleményben.

Figyelmébe ajánljuk