Gyurcsány egykori cége is a NER-hez került

  • narancs.hu
  • 2022. október 26.

Belpol

Miért kell a Mathias Corvinus Collegiumnak egy felnőttképzéssel foglalkozó vállalat? Orbán Balázs válaszolt a kérdésre.

Felvásárolta a tömegképzésre szakosodott Perfekt Zrt.-t a Comino Invest Kft., amely tőkét is emel a zrt.-ben, ehhez a pénzt a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány adja. A tőkeemelés nyomán a Perfekt Zrt. háromnegyede az MCC alapítványáé lesz, negyede a Comino Investé.

A Válasz Online a vásárlás hátterét elemezve többek között azt írja,  ez a bejelentés azt jelzi, a Nemzeti Együttműködés Rendszere ezzel a menőverrel egy fontos stratégiai iparágban, a felnőttoktatásban szeretne meghatározó szereplővé válni. 

A Perfekt jogelődjét hetven éve alapították, számvitelre oktatta a tanácsrendszerben és az állami vállalatoknál dolgozó embereket. Medgyessy Péter pénzügyminisztersége idején privatizálták, ekkortól lett köze hozzá Gyurcsány Ferencnek és az SZDSZ akkori háttérembereinek. Gyurcsány 2002-ben eladta az érdekeltségét Erdős Ákosnak, akit Pintér Sándor belügyminiszterrel hoz összefüggésbe a Válasz Online. Később a finn Sanoma csoport lett a tulajdonos, 2014 után pedig Jókai Istváné és vezetőtársáé lett a Perfekt. Jókai Istvánt a lap szerint a Fidesz korábban Gyurcsány Ferenc emberének tartotta, most mégis a kormányhoz közel álló üzletfél vette meg tőle a Perfekt Zrt.-t.

A Válasz Online megkérdezte a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány elnökét, Orbán Balázst, mi szüksége van az MCC-nek erre a vállalkozásra, mennyi pénzt fektetett a tőkeemelésbe, és miért a Comino Invest vette meg a céget.

Orbán Balázs válaszolt: „A hazai felnőttképzés fejlesztése kiemelten fontos a Mathias Corinvus Collegium számára, előmozdítva ezzel azt, hogy a tehetséggondozás minél szélesebb körben legyen elérhető. E cél elérését támogatja a Perfekt Zrt.-t érintően létrejött stratégiai döntés. A Perfekt Zrt. több évtizedes gyakorlattal rendelkezik a felnőttképzés, főleg a pénzügyi-, gazdasági- és társadalombiztosítási képzések, ipari képzések, valamint a szakkönyvkiadás területén. Az MCC és a társaság közös célja, hogy minél több résztvevő számára, minél szélesebb körű és magas színvonalú szakmai oktatást biztosítsanak a felnőttképzés területén.”

A vételárral kapcsolatos érdeklődésre nem válaszolt Orbán Balázs. 

A Perfektet megvásárló Comino Invest Kft. ügyvezetője, Hall Krisztián is kapott kérdéseket a laptól, de nem válaszolt.

A Válasz Online Hall Krisztiánról mint a NER „üzletfelhajtójáról” ír,  aki segített már Tiborcz Istvánnak, „Garancsi Istvánnak, a Habony Árpád–Tombor András-féle csapatnak, Rogán Antal grúz-izraeli barátainak, és ő a főhőse az állami MFB Csoport egyik reklámanyagának”. A lap szerint ugyanakkor Hall Krisztián olyan céggel is kapcsolatban áll, amely „a Kóka János gazdasági miniszter és SZDSZ-elnök családja körüli bizniszeket olajozza”.

A Perfekt megvételéből a Válasz Online arra a következtetésre jut, a kormányzat, miután jó előre letisztította a cég előtt a felnőttoktatás piacát, jogszabályalkotással a Perfekthez fogja terelni a felnőttképzési szolgáltatásokat igénybe vevő embereket.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk