Habony Árpád bizalmi emberét alkalmazza a szegedi egyetem

  • Siposvölgyi Ármin
  • 2019. március 19.

Belpol

A Fidesz egyik meghatározó kommunikációs szakembere tavaly november óta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) alkalmazásában van – tudta meg a Narancs.hu. Közben hatalmas csapatösszevonás vette kezdetét a szegedi Fideszben, hogy letaszítsák polgármesteri székéből az MSZP-s Botka Lászlót.

Kobza Miklós foglalkoztatását az egyetem megerősítette lapunknak. Az SZTE szerint „2018. év november hó 12. napjától kezdődően 2019. augusztus 31-ig, határozott időtartamú megbízási szerződéssel áll foglalkoztatási jogviszonyban”.

Az egyetem főigazgatója, Dömötör Máté kérdéseinkre reagálva azt írta, Kobza részt vesz a 2019/2020-as beiskolázási év hallgatói toborzási munkafolyamataiban. Ennek részeként az intézmény országos sajtómegjelenéseit intézi, továbbá feladata az egyetem „nemzetközi imázsának további megerősítésére” – közölte a főigazgató.

Pikáns történet

Politikai szempontból azért pikáns, hogy a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán (most már Budapesti Metropolitan Egyetem) végzett kommunikációs tanácsadót alkalmazza a független és autonóm intézmény, mert Kobzáról tavaly ősszel derült ki: a Fidesz helyi stratégiáján is dolgozik, amelynek célja az MSZP és Botka László polgármester leváltása az őszi önkormányzati választáson.

Kobza Miklós a PestiSrácok egyik videójában beszél az ellenzék impotenciájáról

Kobza Miklós a PestiSrácok egyik videójában beszél az ellenzék impotenciájáról

 

 

Akkor meg is kerestük Kobzát, hogy erősítse meg vagy cáfolja az információinkat, de a kommunikációs tanácsadó nem kívánt reagálni a felvetéseinkre. Most pedig azt közölte, tekintsük az egyetem válaszait irányadónak, annál többet nem kíván mondani.

A szakembernek több mint egy évtizede meghatározó szerepe van a Fidesz kampányaiban, fontos alakítója a párt kommunikációjának, tagja a miniszerelnök főtanácsadója, a Habony Árpád vezette stábnak. Egy ideig szerkesztette a pártelnök-miniszterelnök nagy rajongótáborral rendelkező Facebook-oldalát, majd Orbán hivatalos fotósa volt. Tavaly májusig két éven keresztül ő volt a közmédia sajtófőnöke. (Pályája kezdetén Kobza újságíróként a Magyar Narancsban is kipróbálta magát, régi cikkeit itt olvashatja – a szerk.)

Nicsak, ki beszél?

Kobza alkalmazása azért is pikáns, mert az akkor még az Andy Vajna kormánybiztos tulajdonában álló Délmagyar január elején arról számolt be, hogy Zakar Péter rektorhelyettes és Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár egy kerekasztal-beszélgetésen arról értekeztek, hogy a szegedi egyetemnek végre „nemzeti lábra” kéne állnia, továbbá nem elég jó a viszonyuk a helyi városvezetéssel, nem ártana, ha ebben változás történne a választásokat követően.

Igaz, Zakar egy Facebook-posztjában utólag azt állította, a Délmagyar cikke félrevezető, mert ő nem beszélt az egyetem „nemzeti lábairól”, azt viszont elismerte, hogy bírálta az önkormányzatot, amiért „az utóbbi hónapokban nem működik együtt az egyetemmel”.

Szegedi Tudományegyetem

Szegedi Tudományegyetem

Fotó: Wikipédia

 

Ám hiába finomította Zakar az állításait, az ügyből botrány lett: egyetemi oktatók, egykori rektorok, professzorok írtak nyílt levelet tiltakozásuk jeléül. Ebben többek között etikai vizsgálatot követeltek Zakar Péter ellen. A tavaly július óta hivatalban lévő Rovó László rektor ekkor közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban. Ebben egyértelműen a komoly jobboldali politikai múlttal rendelkező (a fideszes vezetésű Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke volt) Zakar mellé állt.

„A petíciózás és a nyílt levelezés módszere nem vezethet eredményre, az Egyetem visszautasítja a megszégyenítést, azt, hogy kollégánkat pellengérre állítsák mondvacsinált politikai okokból. Az egyetem több mint 1800 oktatójából és kutatójából 67-en írták alá a petíciót, akik figyelmét ezúton is felhívom arra, hogy tartózkodjanak a politikai megnyilvánulásoktól és az Egyetemet érintő belső ügyekben közvetlenül hozzám forduljanak, ne a sajtón keresztül üzengessenek” – fedte meg a rektorhelyettes helyett a tiltakozókat Rovó.

Azóta egyébként Pál József, az egyetem bölcsészprofesszora írt egy véleménycikket a Magyar Nemzetben, melyben megfedi kollégáit, akik szerinte nyilvánosan politizálnak. A dolog pikantériája, hogy Pál József jelenleg a Fidesz szegedi szervezetének alelnöke.

Szabó kipakol?

Az utóbbi időben zavar keletkezett az erőben, mert a Botkát évek óta támadó, a helyi gazdasági ügyekben számos feljelentést tevő, állandóan pereskedő Szabó Bálint – akiről egy ideig még azt is lehetett hallani, hogy egyes fideszesek őt jelölnék polgármesternek – nemrégiben egy több részes Facebook-bejegyzésében fakadt ki a kormánypárta.

Szabó Bálint a szegedi városháza előtt

Szabó Bálint a szegedi városháza előtt

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

 

Szabó azt sérelmezte, hogy vidékről küldtek Szegedre megmondó embereket, kampánystratégákat, főszerkesztőket, akik nem tudnak egységes stratégiát kidolgozni, illetve hatékonyan rombolni Botka László imázsát.

All in

Mint arról korábban beszámoltunk, a helyi közéletben az is komoly feszültségeket okozott, hogy az egyetem épületében kiépülőben egy újabb tévéstúdió, amelynek állítólag a Fideszben komoly szerepet szánnának a kampányban.

Arról is írtunk, hogy Belénessy Csaba is feltűnt, aki többi vidéki városban is dolgozik, korábban pedig vezető posztokat töltött be a Magyar Rádióban, a Duna Televízióban, majd a közszolgálati médiumok összeolvadása után a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatója is volt. Belénessyről közismert szoros jobboldali kötődése, amit ő soha nem tagadott.

Nem véletlen ez a hatalmas mozgósítás, ugyanis a kormánypártban komoly eredményként könyvelnék el, ha sikerülne a több ciklus óta a várost irányító Botkát legyőzni, ezért aztán – ahogy arról a 24.hu nemrég beszámolt – egyenesen a pártigazgató, Kubatov Gábor vette a kezébe a helyi pártszervezet ügyeit.

 

 

A helyi viszonyokat jól ismerő kormánypárti informátorunk szerint Szabó kettős küldetése nem véletlen, hiszen annak a Lázár Jánosnak az embere, aki partvonalon kívül került, mióta elvesztette a kormánypárt számára Hódmezővásárhelyt, illetve nem igazán tudott békét teremteni a szomszéd városban marakodó fideszes csoportok között.

Kubatov bevetésen

Kubatov bevetésen

 

 

A Vas megyéből néhány éve Szegedre érkezett Szabó tételesen felsorolta „dolgozatában” azokat, akik szerinte felelősek azért, hogy nemhogy polgármester-jelöltje nincs még a Fidesznek, de egyéni az képviselő-jelölteket is lasszóval kell fogni.

Szabó listáján szerepel például Maróti Gábor, akit egyszerűen csak „Szeged Simicskájaként” emleget. Állítólag ő áll a volt kézilabdás Bartók Csaba mögött, akit annak ellenére szeretne elindítani polgármesterségért folytatott versengésben, hogy az a tavalyi parlamenti választáson vereséget szenvedett a szocialista Szabó Sándortól.

Maróti legalább a környékbeli Üllésről származik, és egy budapesti kitérővel érkezett Szegedre, de ez nem mondható el Kapitány Gergelyről, aki Pécsről érkezett Páva Zsolt, ottani fideszes polgármester környezetéből. Ő annak a szegedma.hu portálnak lett a főszerkesztője, amely egy nemrég meghozott elsőfokú bírósági ítélet szerint épp Szabó Sándor nevében hamisított meg egy levelet korábban, és közölte azt a jobboldali portálon.

De Kobzára is tett megjegyzéseket Szabó: azt írta, adatigénylést nyújtott be az egyetemhez, hogy megtudja, milyen munkakörben, milyen díjazás ellenében dolgozik Kobza az egyetemen. Végül a sorozata elég kurtán-furcsán ért véget, mint írta: „beláttam, hogy nem most, és nem Facebook-bejegyzésekkel, hanem 2019 őszén a szegediek többségének szavazatával az önkormányzati választásokon kell felszámolni az elvtelen összefonódásokat és leváltani a jelenlegi szegedi rendszert.”

Forrásaink szerint Szabó azért teregette ki a helyi Fidesz belügyeit, mert a kormánypárt helyi szervezete nem őt támogatta a polgármesterségért folytatott harcban, de miután orrára koppintottak, elállt a további részletek nyilvánossá tételétől.

Figyelmébe ajánljuk