Habony Árpád diplomata-útlevéllel járja a világot

  • narancs.hu
  • 2019. május 28.

Belpol

Az útlevelet Szijjártó engedélyezte neki még februárban.

Habony Árpád, akit egyébként a kormány igyekszik úgy kezelni, mint aki nincs hivatalos kapcsolatban Orbánnal, diplomata-útlevelet kért és kapott februárban - derítette ki az Átlátszó.

Habony diplomata-útlevelének kérdése még 2014-ben merült fel, amikor Washingtonból posztolt fotót, miközben hivatalosan épp úgy lehetett tudni, hogy ki van tiltva az Egyesült Államokból. Ekkor többen próbálták megtudni a külügyminisztériumtól, hogy Habony rendelkezik-e diplomata-útlevéllel, de a külügy nem válaszolt. Csak Szél Bernadett közadatigénylésére érkezett meg a válasz 2015-ben pereskedés után, hogy Habonynak nem volt és nincs ilyen útlevele. Ezt aztán 2017-ben is elmondták, akkor a jobbikos Szilágyi György firtatta a dolgot.

Ez azonban most változott - írja az Átlátszó, akiknek a május eleji közadat-igénylésére azt felete a külügy, hogy "Szijjártó Péter külügyminiszter Habony Árpád részére – az érintett kérelme alapján – 2019. február 15-én engedélyezte a diplomata-útlevél kiállítását".

Ahogy írják, arra azonban nem válaszolt a tárca, hogy miért kapott diplomata-útlevelet Habony.

Hozzáteszik, hogy Habonyt évek óta Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadójaként emlegetik, holott a kormány elmondása szerint hivatalosan nem köthető hozzá; és "a hírek szerint a háttérből irányítja a kormányzati kommunikációt". Májusban azonban Habony megjelent  Orbán washingtoni látogatásakor is, és információk szerint rendszeresen egyeztet David B. Cornstein amerikai nagykövettel.

Figyelmébe ajánljuk