Háborúpártinak nevezte a lőgyakorlatok zaja miatt érdeklődő független képviselőt a minisztérium

Belpol

Háborúpártisággal vádolta a Honvédelmi Minisztérium Katanics Sándor független veszprémi önkormányzati képviselőt, aki arról érdeklődött, miért lett elviselhetetlen mértékű a lőgyakorlatozás zajszennyezése a városközeli lőtéren. Kiderült, azért lőnek többet, mert a honvédelmi miniszter elrendelte a haderő készenlét fokozását. A zajszennyezés adatairól azonban nem osztott meg információkat a tárca

Veszprém két városrészében, Gyulafirátóton és Kádártán az elmúlt hetekben az addigi mértékhez képest is rettenetesen zavaró lett a közeli lőtéren történő honvédségi gyakorlatozás. Az ott lakók a megszokott zajterhelés többszörösét kénytelenek elviselni. A városrészeket képviselő Katanics Sándor a Narancs.hu-nak arról számolt be, a honvédségi lőgyakorlatok miatt több ezren nem tudnak élni pihenéshez való jogukkal. Szinte folyamatosan lőnek napközben és éjszakába nyúlóan is, az emberek nem tudják kipihenni magukat a következő munkanap előtt. „Ismét túlléptek egy normális és sokak számára tolerálható határt a gyakorlatozó katonák” - állapította meg a veszprémi önkormányzat független képviselője, aki a Honvédelmi Minisztériumtól kért tájékoztatást.

A tárca sajtóosztálya megadta a jogi választ, nem hagyva ki néhány kioktató, kormányzati háborús kommunikációs megjegyzést. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek az orosz-ukrán háború miatt 2022. július 13-án az ország békéjének megvédése érdekében a haderő készenlétét fokozó utasítására hivatkoztak. A honvédség harcképessége, reagálóképessége, vezetései rendje készenlétbe helyezésével kapcsolatos egyes előkészítő feladataitól szóló utasításnak köszönhető, hogy a honvédek többet, intenzívebben, nagyobb kötelékekben gyakorlatoznak az ország több pontján. A kiképzést is felgyorsították. Azt írták:

„Biztosíthatjuk, hogy ellentétben az Ön háborúpárti baloldali pártcsaládjával, mi nem kívánunk magyar katonákat és fegyvereket küldeni a háborúba. A kiképzések Magyarország és a magyar emberek biztonságát szolgálják, és bízunk benne, hogy a háború mielőbb befejeződik.”

Már a válaszlevél felvezetése sem volt barátságos: „Bizonyára Ön is tud róla, hogy a szomszédunkban háború van és korábban soha nem tapasztalt biztonsági kihívások érnek most bennünket, ezért intenzív munka zajlik, hogy Magyarország védelmét és haderőnket erősítsük.”

Katanics Sándort, aki két éve független képviselőként dolgozik, felháborította, hogy politikai minősítéssel illetnek közérdekű adatokról érdeklődő képviselőt. Ráadásul olyasvalakit, aki egyik oldalhoz sem tartozik. „Ha már utánamnéztek, tájékozódhattak volna alaposan. Nem mintha lenne okom bármit is szégyellni a múltamból és tagadni, hogy voltam tagja ellenzéki politikai pártnak, pártoknak, de most már egy jó ideje pártonkívüli vagyok. Nem csak azért, mert nem értettem egyet a volt pártom politikai célrendszerének némely elemével, sokkal inkább már azért, mert fontosabbnak tartom, hogy a lakókörnyezetemben élők érdekeit védjem, eskümhöz mérten minél hatékonyabban segítsem őket”. A képviselő elképesztőnek tartja, hogy egy hivatalos válaszlevélben a minisztérium sajtóosztályának munkatársa a nevét sem közölve képes pártpolitikai demagóg szöveggel magyarázni, mi jó az ott élőknek.

A kifogásolt zajterhelés mértékéről a képviselővel a jogszabályi hátteret közölték, ami a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló kormányrendeletet, és a honvédelmi és katonai célú építmények vonatkozásában a hatósági jogkört illeti. Hivatkoztak a környezetvédelmi hatásvizsgálatra is, ami igen alaposan elemzi és mérésekkel is alátámasztja az MH Bakony Harckiképző Központ gyakorlótereinek jelenlegi használatából adódó zajterhelést – a mérésekkel kapcsolatos adatokat azonban nem hoztak a tudomására. Annyi konkrétumot megosztottak még, hogy jelenleg a NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Harccsoport hadgyakorlata folyik, melyet éjjel-nappal végeznek. Erre is van felhatalmazásuk: a 2023. évi határátlépéssel járó csapatmozgások engedélyezéséről szóló 1583/2022. (XI. 30.) kormányhatározat melléklete. A tárca végül magát fényezve megnyugtatta a képviselőt, hogy „egy korszerű, a kihívásokra azonnal és hatékonyan reagáló Honvédség biztosítja, hogy nyugodtak legyenek a nappalaink, békések az éjszakáink”.

A gyulafirátóti lőtér miatti folyamatos zajártalomról nem először írt lapunk. Tavalyelőtt júniusban beszámoltunk arról, hogy a honvédség vezetői, mások mellett Benkő Tibor akkori miniszter lakossági fórumon próbálta megnyugtatni a helyieket – sikertelenül. 

A gyulafirátótiak korábban azért is felháborodtak, mert a katonai bázis bővítése miatt óriási területen vágták ki az erdőt. Erről is cikkezett annak idején a Narancs.hu.

(Címlapképünkön: Légvédelmi harci eszközök a Tobruq Legacy 2018 DV Day légvédelmi rakétaharcászati gyakorlat utolsó napján tartott bemutatón az MH Bakony Harckiképző Központ területén, Gyulafirátót határában 2018. június 14-én. Fotó: MTI Fotó: Krizsán Csaba)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk