Hadházy közzé tette, amit a kormány kitakartatott

  • narancs.hu
  • 2021. december 25.

Belpol

A keleti vakcinák engedélyeztetéséről szóló dokumentációk pdf-jéből kimásolták a besatírozott részt, beillesztették egy szövegszerkesztőbe.

A Transparency International Magyarország perrel megszerezte a a keleti vakcinák engedélyeztetése során keletkezett dokumentumok egy részét. Ezzel kapcsolatban arról számol be a szeretlekmagyarorszag.hu, hogy a megszerzett szövegekben több mondatot kitakartak.

A portál hivatkozik Hadházy Ákos országgyűlési képviselőre, aki egy ismerőse segítségével láthatóvá tette, mi az, amiről a hatóság azt szerette volna, hogy ne legyen elolvasható.

A PDF-dokumentumokból a feketével kitakart részeket kijelölték, másolták, beillesztették egy szövegszerkesztőbe, és így láthatóvá vált a takarás alatti szöveg.

Ezek szerint amikor a magyar szakértők az orosz vakcina előállításának módjáról akartak tájékozódni, nem volt lehetőségük megismerni és ellenőrizni a teljes körű laboratóriumi gyakorlatot. Emellett „több lényeges, a hatékonyságot és biztonságot érintő vizsgálat hiányzik.” „A készítmény hatóértéke nem állapítható meg pontosan (...) így a készítmény stabilitásáról sem tudhatunk pontosat.” „Fentiek alapján a klinikai és preklinikai vizsgálatok sem értékelhetőek.” „Vírus kontaminációval való rizikóelemzést nem adtak be.” „A hatóanyagtartalom vizsgálati módszere elavult és pontatlan.”

Hadházy szerint bár ezt a részt nem takarták ki az egyik dokumentumban, de így is elképesztő, hogy egyes ampullák hatóanyag-tartalma között háromszoros eltérés is lehet. „A vektor (S fehérjét kódoló gént bejuttató) adenovírus nem szaporodhat elvileg, de az oroszok szabályozása jóval lazább az európai követelményeknél: a kitakart rész szerint az orosz határérték az EZERSZERESE az európainak (ezerszer több, génmódosított szaporodóképes vírus maradhat a vakcinájukban)” – írja a képviselő. Aki úgy gondolja, nagy szerencse, hogy az orosz vakcinának ezek után  volt értékelhető eredménye, még ha az erről szóló adatok nem is nyilvánosak. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.