Hárman haltak meg balesetben az iváncsai akkumulátorgyár építése során

  • narancs.hu
  • 2023. december 2.

Belpol

A vállalat pár százezres, milliós bírságokkal megúszta a kihágásokat. 

Négy baleset volt másfél év alatt a dél-koreai SK ON (SK Innovation) iváncsai akkumulátorgyárának építése során, melyből három halálos kimenetelű volt, a negyedikben pedig 14 ember került veszélybe – írja a 24.hu

Mint ismert, az SK Innovation 681 milliárd forintos zöldmezős beruházással a legnagyobb európai egységét építi fel Iváncsán. A portál arra volt kíváncsi, hogy hányan haltak és sérültek meg az építkezés során, illetve milyen munkavédelmi hiányosságokat tártak fel, ezért közérdekű adatigényléssel a Fejér megyei kormányhivatalhoz fordult.  

Mint kiderült, 2022 májusában egy 52 éves firfire rádőlt egy hidraulikus emelőgép. A hivatal több hibát is észlelt az ellenőrzés során, de nem szabott ki büntetést a gyárra. A következő halálos baleset már idén januárban történt: egy 39 éves szlovák férfi elütött egy 38 éves szlovák férfit, aki meghalt. Pár nappal később pedig egy dél-koreai munkás halt meg kábelezés közben. A munkavédelmi hatóság utóbbival kapcsolatban megállapította, a munkáltató mulasztása miatt nem teljesültek az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés feltételei, amivel a foglalkoztató súlyosan és közvetlenül veszélyeztette a balesetben meghalt dolgozó egészségét, testi épségét. Végül kötelezték a munkáltatót, hogy követelje meg az egyéni védőeszközök használatát, valamint 

442 ezer forint munkavédelmi bírságot kellett befizetnie. 

A negyedik balesetben 14 dolgozó egészségét, testi épségét veszélyeztették, közülük 12-en lettek rosszul feltételezhetően nagy mennyiségű NCM-portól, ami rákkeltő. A hatóság emberei nem is tudtak belépni a területre az ellenőrzés során, csak egy ablakon néztek be: zajlott a munka a területen, a balesetet nem dokumentálták. Ezért a vállalat 3,78 millió forintos bírságot kapott. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk