Holnap újabb tüntetés

  • narancs.hu
  • 2018. november 5.

Belpol

A béren kívüli juttatások megadóztatása elleni demonstrációt szerveznek holnapra a magyar szakszervezetek.

A Magyar Nemzeti Bank székháza előtt kezdik holnapra meghirdetett demonstrációjukat a magyar szakszervezetek, ahol petíciót készülnek átadni Matolcsy Györgynek a jegybank elnökének. Innen a Kossuth térre vonulnak.

A tüntetés a béren kívüli juttatások megadóztatása ellen meghirdetett tiltakozó akciósorozat első része. A cafetéria rendszer érdemi egyeztetés nélküli átalakítása ellen egyes szakszervezetek korábban önállóan és a nagy konföderációk közösen is felléptek, de csak tárgyalási ígéreteket kaptak válaszként, ezért ezt megelégelve döntöttek úgy, hogy figyelemfelhívó demonstrációval nyomatékosítják követeléseiket.

Az ötletgazda a Paksi Atomerőmű Zrt. váltóműszakos dolgozóit tömörítő Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete (MÉSZ), de az  Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) és a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) kezdeményezésére a két nagy szakszervezeti konföderáció, a LIGA Szakszervezetek és a Magyar Szakszervezeti Szövetség szervezi a demonstrációt szervez a béren kívüli juttatások megadóztatása ellen - értesült a HVG.

Az érdekképviseletek szerint minden érintett azonnal meg fogja érezni a cafetériaszabályok változását. Az EVDSZ számításai szerint havonta akár 30 000 forint mínuszt is jelenthet a háztartásoknak. A cafetéria megadóztatása nem segíti sem a munkaerőhiány kezelését, sem az öngondoskodást, sőt még távolabbra viszi a magyart a nyugat európai, vagy akár a V4-es munkavállalók jövedelmi szintjeitől.

A Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége a Magyar Idők egy cikkére reagálva azt közölte, nem ragaszkodnak a béren kívüli juttatási rendszer változatlan formában való fenntartásához, de a munkavállalói érdekképviseletek határozott és következetesen képviselt álláspontja, hogy a béren kívüli juttatások korábbi rendszeréből a családok támogatását, a mobilitási-lakhatási, valamint az öngondoskodást elősegítő juttatási elemeket mindenképpen meg kell őrizni.

 

 

Figyelmébe ajánljuk