„Homofóbtörvény”: hétszer több bejelentés érkezett a médiahatósághoz

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 30.

Belpol

Egyértelműen érezhető a törvény hatása.

Valamivel több mint két hónap alatt 69 bejelentés érkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések vélelmezett megsértése miatt – értesült a Magyar Hang. A homofób törvény hatása egyértelmű: tavaly ugyanebben az időszakban tíz alkalommal tettek bejelentést.

A szervezet tájékoztatása szerint jelenleg ellenőrzik a bejelentéseket, ha pedig ezek alapján közigazgatási hatósági eljárás indul, akkor hatvan napjuk lesz az ügyintézésre. Folyamatban lévő ügyekről azonban nem adhatnak bővebb információt, így nem tudni, hogy a bejelentők pontosan mit kifogásoltak, valamint hogy mely médiumok érintettek.

A törvény alapján nemcsak a Médiahatósághoz, hanem a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi osztályára vagy a rendőrségre is érkezhetnek bejelentések. Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint augusztus 9-ig nem volt olyan feljelentés, amely alapján „a gyermekpornográfia vagy a zaklatás új minősített esetei elkövetésének gyanúja miatt rendeltek el büntetőeljárást”.

Az LMBTQI-érdekeket képviselő szervezetnél dolgozók tapasztalatai szerint a törvény elfogadása óta nőtt az utcai, szomszédok közötti, munkahelyi konfliktusok és bántalmazások száma ‒ Akik eddig is homofóbok voltak, felhatalmazva érzik magukat, hogy ennek a véleményüknek hangot adjanak, akár erőszakos úton is – idézi a lap Dombos Tamást,  a Háttér Társaság ügyvivőjét.

Az Országgyűlés még június 15-én szavzta meg a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló törvényt. Az úgynevezett pedofilellenes törvény eredetileg a gyerekek védelméről szólt volna, egyes módosító javaslatokat követően azonban lényegében a melegek ellen irányuló jogszabály lett, ami tudatosan összemossa a pedofíliát a nemi identitással, a homoszexualitással és a transzneműséggel, méghozzá a gyermekek védelmére hivatkozva.

Arról, hogy milyen változást hozhat az elfogadott törvény a médiában és az oktatásban print kiadásunkban foglalkoztunk részletesen.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk