Húszmilliós sikkasztás egy fővárosi hajléktalanellátóban

  • Vári György
  • 2013. október 28.

Belpol

Összesen több mint húszmillió forint tűnt el a főváros legnagyobb hajléktalanellátó szervezetéből.

Összesen több mint 20 millió forint tűnt el a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) két telephelyéről. A magyarnarancs.hu értesülését a BMSZKI vezetése is megerősítette.

A BMSZKI a legnagyobb budapesti hajléktalanellátó szervezet, kétszáznál több szociális munkásként és szociális asszisztensként dolgozó munkatársat foglalkoztat, évi több ezer rászorulót lát el, átmeneti szállásokat, éjjeli menedékhelyeket és munkásszállókat üzemeltet telephelyein, továbbá szakmai képzéseket, továbbképzéseket szervez (www.bmszki.hu).

false

 

Fotó: MTI

Idén júliusban derült fény arra, hogy két telephelyen is vagyon elleni bűncselekményeket követtek el egyes alkalmazottak. A Külső Mester utcai átmeneti szállóban a gondnok tett zsebre 1 millió 200 ezer forintot a beszedett szállódíjakból. Ezt a sikkasztást gyorsan felfedezték, az ügyben a BMSZKI büntetőfeljelentést tett, elbocsátotta megtévedt, beismerő vallomást tévő dolgozóját, és a pénz visszafizetéséről is sikerült megállapodni.

A másik, súlyosabb eset a Kocsis utcai munkásszállóban történt (mivel ez nem hajléktalanszálló, a szállódíjak, és így a bevétel is nagyobb). Hónapokig folyt a sikkasztás, ami végül összesen 19 millió 400 ezer forintra rúgott, mivel „bankon keresztül is, pénztáron keresztül is érkezett bevétel, továbbá konkrét, közvetlen vezetői ellenőrzési hiányosságok miatt hónapokon keresztül nem derült fény arra, hogy nem folyik be a központi bankszámlára a helyszínen beszedett teljes munkásszállódíj egy-egy tetemes tétele” – mondta a magyarnarancs.hu-nak Győri Péter, a BMSZKI szakmai vezetője. A lebukást követően – a fenntartó Fővárosi Önkormányzat tájékoztatásával párhuzamosan – feljelentést tett és belső vizsgálatot folytatott le a BMSZKI vezetése, és ebben az esetben is sor került elbocsátásra. Beismerő vallomás viszont nincs, a rendőrségi nyomozás jelenleg is zajlik, bár forrásaink szerint az elkövető kiléte nagy biztonsággal azonosítható az ügy dokumentumaiból.

Azoknak, akik a belső vizsgálat eredménye szerint mulasztást követtek el az ellenőrzés során, szintén távozniuk kellett a BMSZKI-től, a szállóvezető megbízatását visszavonták, a gazdasági igazgató és a gondnok nyugdíjba kényszerül, más dolgozók pedig fegyelmi büntetésben részesültek. Az eset óta a pénzkezelési folyamatok ellenőrzési rendszerét szigorították. Győri Péter szerint „bár a körültekintő belső vizsgálat arról győzött meg minket, hogy igen-igen alaposak a pénzmozgási nyilvántartások, minden forint útját nyomon tudjuk követni, egy ideig mégis ki lehetett játszani a rendszert, ezért minden telephely pénzbeszedésére egy mozgó pénztárellenőrt alkalmaztunk”.

Az összesen 20,6 millió forintból eddig 2 millió 300 ezer került elő, de a BMSZKI-nél abban reménykednek, hogy az eljárás során a maradék összegből is viszontláthatnak remélhetőleg minél többet, legkésőbb a büntetőeljárás lezárultával. Annál is inkább, mert az intézmény 2 milliárd forint feletti költségvetésének a hiányzó pénz nem elhanyagolható része.

Figyelmébe ajánljuk